Πάρκο σκύλων: Πώς θα του μάθετε να παίζει με άλλα σκυλάκια;

 Μπορεί η καθιερωμένη βόλτα με τον σκύλο σας να είναι εξαιρετική λύση για την κάλυψη των σωματικών του αναγκών ή για την εκπαίδευσή του, αλλά δεν του επιτρέπει πάντα την ουσιαστική αλληλεπίδραση με άλλα σκυλάκια.

 Η γνωριμία με άλλα σκυλιά αποτελεί κομβικό σημείο για εσάς που προσπαθείτε να κοινωνικοποιήσετε το σκυλάκι σας και το πιο ευνοϊκό μέρος για να συμβεί αυτό είναι το πάρκο σκύλων.

 Ένας τέτοιος χώρος επιτρέπει στα κουτάβια και τα μεγαλύτερα σκυλιά να κάνουν νέους φίλους, αλλά και να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Έτσι, είναι σε θέση να παραμένουν υγιή και χαρούμενα.

 Αφήστε που η σωματική άσκηση δρα καταλυτικά κατά της βαρεμάρας, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό καταστροφικές συμπεριφορές και προβλήματα μέσα στο σπίτι.

 Την ίδια στιγμή όμως, ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσφορο έδαφος για πάρα πολύ «δράμα», εξαιτίας του συνωστισμού τόσων ανθρώπων και σκύλων μαζί.

 Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, θα πρέπει να επιδεικνύετε τον απαραίτητο σεβασμό, ενώ παράλληλα θα κάνετε ό,τι μπορείτε για τη διασφάλιση της τάξης και της αρμονίας όλων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

 1. Περιμένετε μέχρι ο σκύλος σας να είναι αρκετά μεγάλος

 Με μια πρώτη σκέψη ίσως σας φαίνεται αρκετά δελεαστικό να επισκεφτείτε το πάρκο σκύλων με το ενθουσιώδες και υπερδραστήριο κουτάβι σας. Δεν είναι όμως και ό,τι πιο σωστό εκ μέρους σας.

 Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, καλό είναι να περιμένετε μέχρι το κουτάβι σας να φτάσει τουλάχιστον τον 5ο μήνα της ζωής του. Μέχρι τότε, θα έχει μάθει τους βασικούς κανόνες εκπαίδευσης και καλής συμπεριφοράς.

 Για εσάς που θέλετε να φέρετε σε επαφή το σκυλάκι σας με άλλα κατοικίδια, υπάρχουν ειδικά μαθήματα κοινωνικοποίησης για κουτάβια. Εκεί θα υπάρχει εκπαιδευτής, που θα συντονίζει πάντοτε το παιχνίδι.

 2. Κάντε πρώτα μια δοκιμή

 Μόλις ο σκύλος σας είναι αρκετά μεγάλος για να επισκεφτεί το πάρκο, κάντε μια σύντομη δοκιμή. Πηγαίνετε σε ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο, για να δείτε πώς συμπεριφέρεται με άλλα σκυλιά.

 Δίνετε πάντοτε σημασία στη γλώσσα του σώματος και στις κινήσεις της ουράς του σκύλου για τυχόν σημάδια που μαρτυρούν άγχος, ένταση ή ανησυχία. Αυτά δείχνουν πως μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα.

 3. Σεβαστείτε τα μεγέθη των άλλων σκυλιών

 Κάποια μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πιο κυριαρχικά απέναντι στα μικρόσωμα κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και προβλήματα. Εάν, λοιπόν, έχετε ένα μικρό σκυλάκι, όπως για παράδειγμα ένα Schnoodle, φέρτε το σε επαφή με τα μεγαλύτερα αφού σιγουρευτείτε πως είναι φιλικά.

 Κι αν είστε εσείς αυτοί που έχετε ένα μεγαλόσωμο σκυλί, έχετε το νου σας. Μάθετέ του να σέβεται τα όρια των μικρών φίλων του και να μην το παρακάνει όταν παίζει μαζί τους.

 Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να πάρετε αποστάσεις ασφαλείας από νέα σκυλιά που έρχονται στο πάρκο. Μόλις τα δείτε, φωνάξτε τον σκύλο σας κοντά και δώστε λίγο χώρο στους νέους καλεσμένους να ενσωματωθούν, πριν το φέρετε σε επαφή μαζί τους.

 4. Ελέγχετε την υγεία του σκύλου σας

 Ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποια πολιτική για τον εμβολιασμό των εισερχόμενων σκύλων στο πάρκο, θα πρέπει να είστε σίγουροι πως δεν έχετε παραλείψει κάποιο από τα υποχρεωτικά εμβόλια του σκύλου σας.

 Επίσης, ενημερωθείτε για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, για να είστε σίγουροι ότι δε θα κολλήσει κάποια μεταδοτική ασθένεια σε άλλο σκυλάκι.

 Ακόμη και τότε όμως, μιλάμε για δημόσιο χώρο. Αυτό σημαίνει πως και ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να έρθει σε επαφή με ένα άρρωστο σκυλάκι ή να τραυματιστεί.

 5. Βγάλτε το λουρί του

 Δεν είναι μόνο ζήτημα ελευθερίας κινήσεων, αλλά και ασφάλειας. Το λουρί θα τον εμποδίσει να απομακρυνθεί άμεσα από ένα ζωάκι που είναι επιθετικό ή από οποιαδήποτε κατάσταση τον κάνει να νιώσει άβολα, με αρνητικές συνέπειες για τη ψυχική και σωματική του υγεία.

 Βέβαια, μπορεί να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά χωρίς το λουρί του. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως είναι λιγάκι νωρίς για να τον πάτε στο πάρκο σκύλου.

 6. Περιορίστε το φαγητό και τις λιχουδιές

 Υπάρχουν χώροι όπου απαγορεύεται η είσοδος με τρόφιμα ή λιχουδιές για σκύλους και μάλιστα για έναν πολύ σοβαρό λόγο: την αποφυγή τυχόν κτητικής ή επιθετικής συμπεριφοράς γύρω από αυτά.

 Αφήστε που κάποιο άλλο σκυλάκι μπορεί να είναι αλλεργικό στο φαγητό που φέρνετε. Γι’ αυτό, αν τυχόν πάρετε λιχουδιές μαζί σας, μη τις μοιράζετε δεξιά κι αριστερά, χωρίς να έχετε έρθει σε συνεννόηση με τους άλλους σκυλογονείς.

 Αυτό που δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε είναι το νερό. Έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπολάκι, όπου θα βάζετε φρέσκο νεράκι για το κατοικίδιό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 7. Μαζεύετε τις ακαθαρσίες και τα σκουπίδια σας

 Όπως είπαμε και πριν, πρόκειται για δημόσιο χώρο. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είστε υπεύθυνοι για τους εαυτούς, αλλά και για το σκυλί σας, όπως επίσης να καθαρίζετε πάντοτε πριν φύγετε.

 Μην αφήνετε σκουπίδια και κατεστραμμένα παιχνίδια δεξιά κι αριστερά. Επίσης, μη ξεχνάτε να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας, όπως ακριβώς θα κάνατε κι αν ήσασταν στη βόλτα σας.

 8. Έχετε τον σκύλο σας από κοντά

 Η ώρα που περνάτε στο πάρκο σκύλων δεν είναι κατάλληλη για να μιλήσετε στο κινητό ή να χαζέψετε τα email σας. Αντιθέτως, η προσοχή σας θα πρέπει να είναι πάντοτε στραμμένη στον αγαπημένο σας φιλαράκο, ώστε να σταθείτε στο πλευρό του ό,τι κι αν χρειαστεί.

 Δυστυχώς όμως, το ότι βρίσκεστε εσείς σε επιφυλακή δεν σημαίνει πως το κάνουν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Γι’ αυτό, έχετε τον σκύλο σας από κοντά.

 9. Πάνω απ’ όλα η ασφάλειά του

 Αν το σκυλί σας μπλεχτεί σε κάποιον καυγά, φωνάξτε το κοντά σας. Αν δεν υπακούσει, θα χρειαστεί να πλησιάσετε, να το αρπάξετε από τους μηρούς και να το ανασηκώσετε. Έτσι, δε θα μπορέσει να γυρίσει και να σας δαγκώσει.

 Ζητήστε από τον ιδιοκτήτη του άλλου σκύλου να ακολουθήσει το παράδειγμά σας, πάντοτε με σεβασμό για το ζωντανό εννοείται. Συνεργαστείτε για να χωρίσετε τα ζωάκια σας.

 Παρόλα αυτά, πρέπει να είστε έτοιμοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του σκύλου. Αν ο άλλος κηδεμόνας δεν είναι συνεργάσιμος, είναι καλύτερο να φύγετε και να είστε ευγενικοί, παρά να προκαλέσετε περαιτέρω προβλήματα.

 10. Αποφύγετε το έντονο παιχνίδι

 Μέρη όπως το πάρκο σκύλων προσφέρουν τον απαραίτητο χώρο και μια εξαιρετική ευκαιρία για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Έχετε όμως κατά νου πως δεν είναι η αυλή του σπιτιού σας, οπότε ίσως χρειαστεί να αποφύγετε κάποια παιχνίδια.

 Για παράδειγμα, αν θέλετε να παίξετε με το μπαλάκι του, σιγουρευτείτε πως δεν έχετε θέμα με τα υπόλοιπα σκυλιά. Σε περίπτωση που κάποιο άλλο πάει να συμμετάσχει και να του πάρει το παιχνίδι, καλό είναι να σταματήσετε, αν δείτε σημάδια επιθετικότητας.

 Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό και απολαυστικό από ένα απόγευμα στο πάρκο των σκύλων!

 Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, που υπόσχεται να βελτιώσει τη σωματική αλλά και πνευματική υγεία του λατρεμένου σας σκύλου, ενώ παράλληλα θα το φέρει κοντά με άλλα σκυλάκια.

 Προσέξτε όμως. Δεν είναι όλα ρόδινα. Πολλά μπορούν να στραβώσουν κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού και γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε το νου σας στη συμπεριφορά του σκύλου σας. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να είστε σίγουροι πως όλα θα πάνε καλά.

 Αλήθεια, εσείς πηγαίνετε στο πάρκο σκύλου με το δικό σας κατοικίδιο; Πώς τα πηγαίνει με τα άλλα σκυλάκια; Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο