Αλήθεια, έχει τύχει ποτέ να χαζεύετε στο διαδίκτυο και να πήρε το μάτι σας φωτογραφίες ή βιντεάκια με μια αγέλη από λιοντάρια να παίρνουν το μεσημεριανό τους υπνάκο κάτω από τον καυτό Αφρικανικό ήλιο;
Πρόκειται για μια ομάδα άγριων κυνηγών, η οποία όμως εκείνη την στιγμή φαίνεται τόσο χαλαρή, τεμπέλικη, αλλά και ευάλωτη.
Κι αν ρίξετε μια ακόμη πιο προσεκτική ματιά, τότε ίσως αρχίζετε να παρατηρείτε ομοιότητες ανάμεσα σε αυτούς και την αγαπημένη σας γατούλα.
Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως πράγματι υπάρχει μια σχέση μεταξύ αυτών των μεγαλόσωμων λιονταριών που κοιμούνται ανάλαφρα και του δικού σας γατιού που απολαμβάνει τη μεσημεριανή του σιέστα.
Μελετώντας όμως την ομοιότητα τους είναι απολύτως λογικό πως θα προκύψει και η ανάλογη απορία: πόσο κοιμούνται οι γάτες και τα γατάκια μέσα στην ημέρα;
Οι βασιλιάδες του ύπνου κι όχι της ζούγκλας!
Κι όμως δεν είναι ιδέα σας ή κομμάτι κάποιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Τα γατιά κοιμούνται πράγματι μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κατά έναν απίστευτο και αξιοπερίεργο τρόπο, τα μικρά γατάκια που βρίσκονται ακόμη σε φάση ανάπτυξης έχουν τη τάση να κοιμούνται μέχρι και 22 ώρες την ημέρα κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα!
Κάπως έτσι, λοιπόν, φαίνεται πως η εξέλιξη τους απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. Για αυτό άλλωστε και ο ύπνος γάτας μας φαίνεται ατελείωτος.
Μόλις όμως τα γατιά φτάσουν στην πλήρη ανάπτυξη κατά την ενηλικίωση τους, δηλαδή περίπου σε ηλικία ενός έτους, δεν έχουν πλέον τόση ανάγκη τον ύπνο.
Επί της ουσίας, στο ερώτημα «πόσες ώρες κοιμάται η γάτα μου;», σας απαντάμε πως τα ενήλικα γατιά κοιμούνται για περίπου 16 ώρες την ημέρα, ενώ τα υπερήλικα περισσότερο από αυτό. Και πάλι όμως, μιλάμε για τα 2/3 της ημέρας!
Ακόμα κι αν είναι η γάτα μόνη στο σπίτι, μετά από λίγη ενασχόληση με τα παιχνίδια της και τα σκαρφαλώματά της, θα απολαύσει έναν ύπνο γάτας στο κρεβάτι σας.
Δεν κοιμούνται απλώς χαλαρώνουν με τα μάτια κλειστά
Μπορεί πράγματι να βλέπετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο να αράζει στο αναπαυτικό του κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παίρνει τον ύπνο του «δικαίου»!
Προηγουμένως είπαμε πόσες ώρες την ημέρα κοιμούνται οι γάτες, δηλαδή περίπου 16 ώρες σε ημερήσια βάση. Δεν είναι όμως όλες αυτές τις ώρες σε βαθύ ύπνο γάτας. Αντιθέτως, αυτό συμβαίνει μονάχα για το ένα τέταρτο περίπου των ωρών αυτών.
Κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό να σας γεννήσει την εξής απορία: Μα καλά, και τι κάνει τις υπόλοιπες ώρες;
Είναι πολύ απλό! Τον υπόλοιπο χρόνο τον περνάει σε μια κατάσταση ελαφριάς νιρβάνας, ή αν θέλετε, απλής χαλάρωσης.
Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, η μαλλιαρή φιλενάδα σας εξακολουθεί να βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με το περιβάλλον της. Ακούει και παρατηρεί όλες τις κινήσεις και τους θορύβους γύρω της, έχοντας τα μάτια της μισόκλειστα.
Με τον τρόπο αυτό έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι σε πιθανούς θηρευτές: μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να σηκωθεί και να αρχίσει να τρέχει σαν τον άνεμο!
Γιατί το ένστικτο παραμένει ένστικτο
Εάν απορείτε ακόμη γιατί στο καλό κοιμάται έτσι, ήρθε η στιγμή να σας λυθεί κάθε απορία. Σκεφτείτε μονάχα εκείνα τα λιοντάρια που λέγαμε στην αρχή.
Ανεξάρτητα από το πόσο κοιμούνται οι γάτες, κατά βάθος τα γατιά παραμένουν άγρια αιλουροειδή που έχει την καρδιά ενός δυνατού κυνηγού. Ναι, αυτό ισχύει όσο μικροσκοπικά και χαριτωμένα κι αν σας φαίνονται τα γατάκια!
Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι πως στην άγρια φύση όλα τα αιλουροειδή, μικρόσωμα ή μεγαλόσωμα, περνούν πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου απλώς ξεκουράζονται.
Βέβαια, υπάρχουν και ενδιάμεσα διαλείμματα από την απόλυτη χαλάρωση. Σε αυτά έρχονται αντιμέτωπα με μικρές εκρήξεις αδρεναλίνης στο αίμα τους. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς είναι οι στιγμές που κυνηγούν.
Πριν αρχίσετε να απορείτε και πάλι σχετικά με το πόσες ώρες τη μέρα κοιμούνται οι γάτες, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον παράγοντα της διατροφής.
Τα γατιά και τα λοιπά αιλουροειδή είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα. Αυτό σημαίνει πως βασίζουν την καθημερινή διατροφή τους σε πλούσιες πηγές πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης.
Με τη σειρά τους, τα τρόφιμα αυτά τους δίνουν όλη εκείνη την ενέργεια που χρειάζονται, ώστε να μπορούν να αράζουν όποτε και όσο θέλουν. Παράλληλα όμως, τους βοηθούν να παραμένουν πάντοτε σε εγρήγορση και να είναι έτοιμα για το επόμενο κυνήγι.
Η ανάγκη τους να κυνηγήσουν είναι πηγαία και βρίσκει τις ρίζες της στην εξελικτική τους πορεία.
Είναι εκείνη που εξηγεί το γιατί οι γάτες περνούν τόσο πολύ χρόνο σε έναν κατά τα άλλα ελαφρύ ύπνο γάτας – ποτέ δεν ξέρουν πότε μπορεί να προκύψει κάτι.
Βέβαια, η γατούλα σας παραμένει απλώς κουλουριασμένη στο αναπαυτικό και μαλακό κρεβατάκι της. Επομένως, μάλλον δεν έχει και τόσο πολύ ανάγκη πια το κυνήγι.
Ακόμη κι αν πρόκειται για την πιο φιλική και εξημερωμένη γάτα του πλανήτη όμως, μην ξεχνάτε πως παραμένει γάτα. Αυτό σημαίνει πως κάπου μέσα στην καρδούλα της βρίσκεται το έντονα αναπτυγμένο κυνηγετικό της ένστικτο.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε τη γάτα σας να αναπαύεται, ρίξτε της μια ματιά. Ελέγξτε τον ύπνο της γάτας, αν τα μάτια της είναι μισόκλειστα ή αν ανταποκρίνεται στα εξωτερικά ερεθίσματα.
Εάν δείτε πως πράγματι έχει επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο, τότε μάλλον δεν κοιμάται βαθιά. Ξυπνήστε το φυσικό ένστικτο της και προκαλέστε την σε ένα δυναμικό, διαδραστικό και άκρως απολαυστικό παιχνίδι!
Μήπως υπάρχει κάποια άλλη γατίσια συμπεριφορά που δυσκολεύεστε να κατανοήσετε; Εάν ναι, δεν έχετε παρά να μας την αναφέρετε εδώ!
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Γάτα Τονκινέζα: Γιατί θεωρείται μία αληθινή και πιστή φίλη;
- Μικρόσωμες ράτσες σκύλων: Βρες το σκυλάκι που σου ταιριάζει!
- Σκύλος στο αυτοκίνητο: 10 πολύτιμες συμβουλές για το ταξίδι σας!
- Πετ σοπ: 5 πολύτιμες συμβουλές για ασφαλείς & σωστές αγορές!
- Γάτα Αγκύρας: Τα χαρακτηριστικά αυτής της επιδέξιας ράτσας!