Τι δεν αρέσει στα σκυλιά: 10 κινήσεις που απεχθάνονται

 Είναι άραγε πιθανό να ενοχλείτε τον σκύλο σας χωρίς καν να το καταλαβαίνετε; Κι όμως, ναι!

 Μπορεί οι σκύλοι να είναι αρκετά υπομονετικοί και να ανέχονται ένα σωρό ανθρώπινες συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αισθάνονται καμία απολύτως ενόχληση.

 Η αλήθεια είναι πως αν είστε κι εσείς σκυλογονείς, τότε μάλλον μπορείτε να σκεφτείτε μερικά πράγματα που κάνετε και ενοχλούν τον σκύλο σας. Δεν είναι ότι το κρύβει κιόλας.

 Για παράδειγμα, μπορεί να σιχαίνεται το μπάνιο και να προβάλλει σθεναρή αντίσταση κάθε φορά που προσπαθείτε να τον βάλετε στην μπανιέρα σας. Ακόμα, μπορεί να μην θέλει να τον αγκαλιάζετε και να τον φιλάτε συνέχεια.

 Ακόμα κι αν είστε σίγουροι πως ο σκύλος σας είναι ο πιο φιλικός και καλοσυνάτος ολόκληρου του κόσμου, να είστε σίγουροι πως όλο και κάτι από αυτά που του κάνετε θα τον ενοχλεί.

 Κι αν πάλι δεν είστε σίγουροι τι δεν αρέσει στα σκυλιά, μην ανησυχείτε. Παρακάτω θα δείτε τα 10 πιο συνηθισμένα πράγματα που κάνουν οι σκυλογονείς και ενοχλούν τα «μαλλιαρά» παιδιά τους.

 1. Αγκαλιές

 Σίγουρα, μια εικόνα με ανθρώπους που αγκαλιάζουν τρυφερά τα σκυλάκια τους αρκεί για να σκορπίσει ένα χαμόγελο στα χείλη όλων. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ αν τα σκυλιά το απολαμβάνουν ή αν απλά το ανέχονται;

 Η σκληρή αλήθεια είναι πως στα περισσότερα σκυλιά δεν αρέσουν οι αγκαλιές. Ίσα ίσα, που δεν είναι απίθανο να τις αντιλαμβάνονται ως απειλή, επειδή παραβιάζετε τον προσωπικό τους χώρο.

 Βέβαια, ίσως ο δικός σας σκυλάκος κάθεται όταν τον αγκαλιάζετε απαλά. Πιστέψτε μας όμως όταν σας λέμε πως μάλλον απλώς το ανέχεται, επειδή σας αγαπάει πραγματικά!

 Έχετε πάντοτε το νου σας σε τυχόν σημάδια που φανερώνουν την δυσαρέσκειά του. Σε αυτά περιλαμβάνονται το τράβηγμα προς τα πίσω, το γλείψιμο των χειλιών, το χασμουρητό και το ανήσυχο βλέμμα.

 2. Η παραβίαση του προσωπικού χώρου

 Όπως ακριβώς και με τις αγκαλιές, οι σκύλοι σιχαίνονται το να έρχεστε πολύ κοντά στο πρόσωπό τους. Για να είμαστε και ειλικρινείς όμως, μάλλον ούτε σε εσάς θα άρεσε κάτι τέτοιο.

 Γι’ αυτό, αποφύγετε να βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπο του σκύλου σας, να τον πλησιάζετε πολύ κοντά, γρήγορα και απότομα. Γενικότερα, σεβαστείτε τον προσωπικό του χώρο και αφήνετε τον να αναπνεύσει.

 Τώρα θα μας πείτε, κάποιες φορές είναι αναγκαίο κακό. Αν θέλετε να καθαρίσετε τα αυτιά ή τα δόντια του, καλό είναι να κάνετε μαλακές και ήπιες κινήσεις. Συνδυάστε το με μια λαχταριστή λιχουδιά για να τον καλοπιάσετε και όλα θα κυλήσουν ανώδυνα.

 3. Το υπερβολικό τράβηγμα στη βόλτα

 Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπαστικό για έναν σκύλο από το να τον τραβάτε συνεχώς κατά τη διάρκεια της βόλτας σας και να μην τον αφήνετε να μυρίζει και να εξερευνά με την ησυχία του.

 Μην ξεχνάτε πως εκείνος χρησιμοποιεί την ικανότητα της όσφρησης για να ανακαλύψει το κάθε τι τριγύρω του. Για αυτό, προσπαθήστε να του δίνετε λίγη ώρα να μυρίσει ό,τι θέλει και γενικότερα να απολαύσει τον περίπατό του.

 4. Η έλλειψη κανόνων και ρουτίνας

 Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά θέλει και χρειάζεται να έχει μια αίσθηση προγράμματος στη ζωή του. Αν, λοιπόν, δεν έχετε ξεκινήσει τη βασική εκπαίδευση υπακοής είναι απόλυτα φυσιολογικό να φέρεται λιγάκι παράλογα.

 Η εκπαίδευση είναι ένα απαραίτητο κομμάτι για τη ζωή ενός σκύλου και οφείλετε να του την παρέχετε. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να του προσφέρετε την πολυπόθητη ρουτίνα που γυρεύει.

 Προσπαθήστε να τον ταΐζετε κάθε μέρα την ίδια ώρα. Φτιάξτε ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης και παιχνιδιού, αν μπορείτε. Με όλα αυτά, θα αρχίσετε να βλέπετε αισθητή βελτίωση στη συμπεριφορά του σκύλου σας και γενικότερα στη διάθεσή του.

 5. Οι φωνές και οι αυστηρές τιμωρίες

 Τι δεν αρέσει στα σκυλιά καθόλου; Φυσικά, να τα φωνάζουν και να τα τιμωρούν αυστηρά. Αφήστε που τα τετράποδα φιλαράκια μας δεν καταλαβαίνουν τις λέξεις και τις φωνές σας και μπορούν πολύ εύκολα να τρομάξουν με αυτές.

 Ακόμα κι αν υπάρχει λόγος για να τον βάλετε στη θέση του, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να τα καταφέρετε. Δοκιμάστε, ας πούμε, να του μάθετε την επιθυμητή συμπεριφορά και επιβραβεύετε τον όταν είναι καλό παιδί, αντί να τον τιμωρείτε με φωνές και άλλα μέσα επίπληξης.

 6. Οι ενδυμασίες

 Αν εξαιρέσουμε ότι κάποιες μικρόσωμες ράτσες έχουν συνηθίσει να φοράνε ρούχα για σκύλους, τότε μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν στο σκυλί σας αρέσει πραγματικά να το ντύνετε ή απλώς το ανέχεται.

 Βέβαια, είναι και θέμα προσωπικότητας. Κάποια σκυλάκια ας πούμε είναι εντάξει με ένα απλό πουλοβεράκι, αλλά απεχθάνονται τελείως τα παπούτσια και τα αστεία καπέλα.

 7. Τα δυνατά αρώματα

 Σε περίπτωση που δεν το ξέρατε ήδη, η όσφρηση του σκύλου σας είναι 10.000 με 100.000 φορές πιο ευαίσθητη από τη δική σας. Γι’ αυτόν τον λόγο, σκεφτείτε το καλά πριν αγοράσετε εκείνο το πολύ δυνατό άρωμα που σας γυάλισε.

 Εξάλλου, καλό είναι να αποφεύγετε να ψεκάζετε το κατοικίδιό σας με οτιδήποτε. Τα χημικά που υπάρχουν μέσα σε αυτά τα μπουκάλια μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο μουτράκι του.

 8. Η μοναξιά και η αγνόηση

 Στα σκυλιά δεν αρέσει η μοναξιά, γιατί είναι άκρως κοινωνικά και ενθουσιώδη πλάσματα. Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως εκείνος μπορεί να είναι ένα κομμάτι της δικής σας ζωής, αλλά για τον ίδιο είστε όλη του η ζωή!

 Παρ’ όλ’ αυτά, καταλαβαίνουμε πως δεν γίνεται να είστε μονίμως μαζί του. Γι’ αυτό, δοκιμάστε να περνάτε λίγο περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιό σας τις ώρες που είστε στο σπίτι.

 9. Ο εξαναγκασμός τους σε άβολες καταστάσεις

 Οι περισσότεροι σκυλογονείς έχουν έρθει σε κάποια φάση της ζωής τους αντιμέτωποι με έναν σκύλο που αρνείται πεισματικά να κουνηθεί και να κάνει οτιδήποτε.  

 Σκεφτείτε την ώρα του μπάνιου, ας πούμε, ή την καθιερωμένη επίσκεψη στον κτηνίατρο. Δοκιμάστε να τον βοηθήσετε να εξοικειωθεί σιγά σιγά, σεβόμενοι παράλληλα τα όριά του. 

 10. Η ανησυχία σας

 Εντάξει, η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Δεν γίνεται να είστε μονίμως χαρούμενοι κι ευχαριστημένοι. Το καταλαβαίνουμε. 

 Παρ’ όλ’ αυτά, ο σκύλος σας είναι σε θέση να αισθανθεί τα συναισθήματά σας, λόγω του ιδιαίτερου συναισθηματικού δεσμού που μοιράζεται μαζί σας. Γι’ αυτό, να είστε σίγουροι πως αν περνάτε μια δύσκολη κι αγχωτική περίοδο κατά την οποία ανησυχείτε μονίμως, επηρεάζεται κι εκείνος.

 Από εκεί και πέρα, η συναισθηματική απόκριση διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Ο δικός σας μπορεί να φαίνεται στεναχωρημένος ή αδιάθετος, ενώ δεν είναι απίθανο να συμπεριφέρεται νευρικά και ανήσυχα.

 Σε τελική ανάλυση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρέχετε στον σκύλο σας την άνεση και την ασφάλεια ενός προγράμματος και μιας καθημερινής ρουτίνας, αλλά να περνάτε και ποιοτικό χρόνο μαζί του.

 Ούτως ή άλλως, γνωρίζετε ήδη πως μπορείτε να βασιστείτε πάνω του για να σας κάνει να αισθανθείτε λιγάκι καλύτερα αν είστε στις μαύρες σας. Πηγαίνετε μια βόλτα μαζί του και πριν το καταλάβετε θα είστε ήδη καλύτερα!

 Μπορεί να είναι υπομονετικά και καλόβολα, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αρέσουν στα σκυλιά και με το δίκιο τους.

 Αν πιάνετε τον εαυτό σας να αγγίζει υπερβολικά το σκυλάκι, να του δίνει πολλά φιλιά και γενικότερα να του φέρεστε σαν να είναι λούτρινο, να είστε σίγουροι ότι καταπτάτε τα όριά του.

 Σε κάθε περίπτωση, δώστε σημασία στη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας, ώστε να ξέρετε πότε πρέπει να είστε φειδωλοί με τα χάδια και τις εκρήξεις θαυμασμού προς το πρόσωπό του. Να είστε βέβαιοι ότι θα σας εκτιμήσει και με το παραπάνω!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο