Donskoy cat: Μια Ρωσική ράτσα με σπουδαίο χαρακτήρα!

 Η γάτα Donskoy, γνωστή και ως Don Sphynx, αναπτύχθηκε στη Ρωσία τη δεκαετία του 1980 ως μία ολοκληρωτικά νέα ράτσα. Αυτά τα αιλουροειδή είναι γνωστά για το ότι είναι φιλικά, παιχνιδιάρικα και στοργικά με τους ανθρώπους τους.

 Γενικά, οι γάτες αυτής της ράτσας είναι άτριχες. Ωστόσο, μερικά γατάκια γεννιούνται χωρίς τρίχωμα, ενώ άλλα χάνουν το τρίχωμά τους με την πάροδο του χρόνου.

 Με τη χαρακτηριστική τους εμφάνιση, είναι πολύ δημοφιλή και εντυπωσιακά κατοικίδια. Ωστόσο, λόγω της άτριχης φύσης τους, χρειάζονται λίγη επιπλέον περιποίηση.

 Χώρα Προέλευσης: Ρωσία

 Μέγεθος: Μεσαίο

 Σωματικό βάρος: 3 έως 7 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Η ιστορία της Donskoy ξεκινά το 1987 στη Ρωσία, όταν μια καθηγήτρια με το όνομα Elena Kovaleva παρατήρησε μερικά παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο με μια τσάντα.

 Όταν η Κοβάλεβα άκουσε τον ήχο του νιαουρίσματος που έβγαινε από το εσωτερικό της τσάντας, ανακάλυψε ότι μέσα σε αυτή βρισκόταν ένα γατάκι.

 Αφού η Kovaleva έσωσε το γατάκι, παρατήρησε ότι το ζώο άρχισε να χάνει το τρίχωμά του καθώς μεγάλωνε. Αργότερα, η γάτα γέννησε κι άλλα γατάκια που επίσης γεννήθηκαν φαλακρά, ενώ άλλα έχασαν το τρίχωμά τους στην πορεία!

 Ένα από αυτά τα γατάκια υιοθετήθηκε από μια εκτροφέα με το όνομα Irina Nemikina, η οποία άρχισε να αναπτύσσει στο εκτροφείο της τη ράτσα Donskoy. Η Donskoy αναγνωρίστηκε επίσημα από την International Cat Association (TICA) το 1987.

 Πως θα περιγράφαμε τον χαρακτήρα αυτής της γάτας;

 Η Donskoy cat έχει τη φήμη ως μίας από τις πιο ευγενικές ράτσες γάτας. Είναι μία τρυφερή και κοινωνική ψιψίνα, που θέλει να βρίσκεται συνεχώς γύρω από ανθρώπους και άλλες γάτες.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, λατρεύει τη φροντίδα και το κανάκεμα από τα αφεντικά της, ενώ θέλει να είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής όταν βρίσκονται στο σπίτι.

 Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε ότι αυτή η ράτσα χρειάζεται συντροφιά, επομένως, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, λόγω εργασιακών ή άλλων υποχρεώσεων.

 Η Donskoy είναι μια έξυπνη και περίεργη γάτα, που ακμάζει όταν διαβιώνει σε ένα περιβάλλον, όπου μπορεί να εξερευνήσει και να αναζητήσει νέες περιπέτειες μόνη της.

 Τόσο για την ίδια, όσο και για τις υπόλοιπες ράτσες γάτας, η στρατηγική χρήση έξυπνων και διαδραστικών παιχνιδιών, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση και την εκμάθηση κανόνων, τις βοηθάει να παραμένουν υγιείς, ευτυχισμένες και ενεργητικές.

 Ασθένειες που συνδέονται με το Donskoy kitten

 Οποιαδήποτε γάτα, ανεξαρτήτως ράτσας, μπορεί να εμφανίσει προβλήματα υγείας, λόγω κληρονομικότητας ή γενετικής προδιάθεσης. Εν προκειμένω, η γάτα Donskoy μπορεί να είναι επιρρεπής σε ηλιακά εγκαύματα, δερματικές παθήσεις και τερηδόνα.

 Από εκεί και πέρα, η καθημερινή φροντίδα και το περιβάλλον διαβίωσης επηρεάζουν σημαντικά τη ψυχική και σωματική υγεία ενός κατοικιδίου, βελτιώνοντας ή δυσχεραίνοντας την όποια κλινική του εικόνα.

 Ο καλλωπισμός και η περιποίησή τους

 Το τρίχωμα της Donskoy διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους που μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά χρώματα. Οι τέσσερις αυτοί τύποι είναι: «Rubber Bald», «Flock», «Velour» και «Brush».

 Το Rubber Bald αναφέρεται σε γάτες που γεννιούνται φαλακρές και παραμένουν έτσι για μια ζωή. Το Flock τρίχωμα είναι κιτρινωπό και μπορεί να εξαφανιστεί, καθώς το γονίδιο της φαλάκρας κυριαρχεί.

 Τα Velour γατάκια έχουν ένα φαλακρό σημείο στο κεφάλι τους και ένα σκληρότριχο, χνουδωτό τρίχωμα που εξαφανίζεται μετά το πρώτο έτος της ζωής τους, αν και ένα μέρος του τριχώματος μπορεί να παραμείνει. Το τρίχωμα Brush καλύπτει ολόκληρο το σώμα εκτός από κάποια «μπαλώματα» στο κεφάλι και τον λαιμό ή την πλάτη.

 Όσον αφορά στην περιποίησή της, η Donskoy είναι μια άτριχη γάτα, επομένως, το δέρμα της πρέπει να παραμένει καθαρό από τα έλαια που παράγει εκ φύσεως και από τυχόν ακαθαρσίες. Χρειάζεται λούσιμο, ιδανικά μία φορά την εβδομάδα, ή τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.

 Το κλίμα είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη με αυτή τη ράτσα. Η Donskoy δεν τα πηγαίνει καλά σε ακραίες θερμοκρασίες, τόσο θερμές, όσο και ψυχρές. 

 Το καλοκαίρι καλό είναι να φοράει αντηλιακό, για να προστατεύεται από την ακτινοβολία του ήλιου, ενώ το χειμώνα, ένα πουλοβεράκι τη βοηθάει να παραμένει ζεστή και υγιής.

 Ορισμένες γάτες της ράτσας έχουν τη τάση να αναπτύσσουν ένα είδος «χειμωνιάτικο» τρίχωμα, ωστόσο, λόγω του ότι είναι λεπτό, δεν είναι ικανό να τις προστατέψει από το έντονο κρύο.

 Κάτι πολύ ενδιαφέρον, που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι ότι αυτές οι γάτες μπορούν να ιδρώσουν ακόμα και να μαυρίσουν με την έκθεση στο ηλιακό φως, όπως ακριβώς οι άνθρωποι. Τούτου λεχθέντος, η προστασία από τις περιβαλλοντικές συνθήκες είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους.

 Στη ρουτίνα της γάτας περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των αφτιών, προκειμένου να μη συσσωρεύεται βρωμιά, που μπορεί να γίνει εστία ανάπτυξης μικροβίων, όπως επίσης των δοντιών.

 Η εν λόγω ράτσα έχει μια τάση σε προβλήματα των δοντιών και των ούλων, οπότε χρειάζεται μία σταθερή ρουτίνα για τη διατήρηση της στοματικής και οδοντικής της υγιεινής.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Η Donskoy είναι μια φιλική και κοινωνική γάτα που τα πηγαίνει καλά με τα μικρά παιδιά. Βέβαια, τόσο αυτή, όσο και εκείνα, πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένα και να σέβονται τα όρια του σπιτιού.

 Όταν πρόκειται για άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι, θα λέγαμε πως σε γενικές γραμμές έχουν μια καλή συμβίωση μεταξύ τους. Ωστόσο, κάθε αλληλεπίδραση χρειάζεται προσοχή και επίβλεψη, ειδικά τις πρώτες μέρες της συγκατοίκησης και της προσαρμογής τους στο νέο περιβάλλον.

 Ανεξάρτητα από τη ράτσα που θα επιλέξετε ως κατοικίδιο, η πρώιμη κοινωνικοποίηση αποδίδει πραγματικά στις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας.

 Βέβαια, όταν έχετε μία τέτοια γάτα που διακρίνεται για την ευγένεια και τη συντροφικότητά της, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα στη μεταξύ σας συμβίωση.

 Είμαστε σίγουροι ότι η υιοθεσία αυτής της γάτας είναι μεγάλο δέλεαρ για έναν επίδοξο ιδιοκτήτη, καθώς ο χαρακτήρας και η συνολική συμπεριφορά της ενδείκνυνται για κάθε οικογένεια. Εντούτοις, είναι λιγάκι δυσεύρετη και δεν συναντάται συχνά.

 Όπως και να’ χει, υπάρχουν πολλά αδέσποτα γατάκια που χαρίζονται σε οικογένειες και τα οποία μπορείτε να βρείτε είτε σε αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε στα πολυάριθμα καταφύγια και τις φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας.

 Κάντε την αναζήτησή σας συνετά και υπεύθυνα, για να προσφέρετε σε ένα ταλαιπωρημένο πλασματάκι την αγκαλιά και την αγάπη που χρειάζεται.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο