Οι πιο πιστές ράτσες σκύλων: 10 σκυλιά που δε ζουν χωρίς εσένα!

 Οποιοσδήποτε σκύλος έχει τη δυνατότητα να γίνει ο καλύτερος φίλος σας, αλλά ορισμένες ράτσες είναι γνωστές για τον πιστό και αφοσιωμένο χαρακτήρα τους. Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός πιστού και υπάκουου τετράποδου φίλου;

 Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πιστού σκύλου περιλαμβάνουν την αυτοπεποίθηση, την αφοσίωση και τη στοργή. Αυτή η αφοσίωση είναι ένας από τους μεγάλους λόγους που οι άνθρωποι έλκονται προς τις πιστές ράτσες σκύλων.

 Πολλές ράτσες που διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά τείνουν να είναι πολύ ευαίσθητες, λόγω της ευφυΐας τους και του στενού δεσμού που δημιουργούν με τους ανθρώπους τους.

 Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αφοσιωθείτε σε έναν πιστό σκύλο και αυτό γιατί ορισμένες ράτσες μπορεί να είναι προστατευτικές με τις οικογένειές τους, αλλά επιφυλακτικές με τους ξένους.

 Επομένως, η σωστή εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση σε νεαρή ηλικία είναι σημαντική για την μετέπειτα εξέλιξη και διαμόρφωση του χαρακτήρα του του ζώου.

 Κάτι εξίσου σημαντικό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι τα σκυλιά πρέπει να περνάνε αρκετό χρόνο με όλα τα μέλη της για να μη γίνουν υπερβολικά προστατευτικά με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο.

 Αν ψάχνετε, λοιπόν, για έναν πιστό φίλο, διαβάστε παρακάτω τη λίστα μας με τις 10 πιο πιστές ράτσες σκύλων.

 1. German Shepherd

 Οι Γερμανικός Ποιμενικός είναι γνωστός για την εξυπνάδα και την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διάφορους ρόλους.

 Αυτή η θαρραλέα ράτσα με τη μεγάλη αυτοπεποίθηση είναι εξίσου πιστή τόσο όταν εργάζεται σε ένα πεδίο μάχης με μέλη των ενόπλων δυνάμεων, όσο και στο σπίτι προστατεύοντας την οικογένειά της.

 Το καθοριστικό τους χαρακτηριστικό είναι η προθυμία να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να υπερασπιστούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι Γερμανοί Ποιμενικοί είναι ευγενικά κατοικίδια και καλοί φύλακες, ανεξάρτητα από το ποιον προστατεύουν.

 Πέραν του δυναμικού χαρακτήρα τους είναι και πανέμορφα σκυλιά. Διαθέτουν διπλό τρίχωμα, μυτερά αφτάκια και το χρώμα τους είναι ένας συνδυασμός λευκού, μαύρου και καφέ χρώματος.

 Τα αρσενικά σκυλιά ζυγίζουν μέχρι 4o κιλά, ενώ τα θηλυκά φτάνουν μέχρι τα 22.

 2. Collie

 Η «Lassie» από την ομώνυμη σειρά που προβλήθηκε με τεράστια επιτυχία τη δεκαετία του 90 έκανε αυτή τη ράτσα συνώνυμη με την πίστη και την αφοσίωση, κάτι βέβαια που δεν απέχει από την πραγματικότητα.

 Το Κόλεϊ είναι ένα υπέροχο, χαρούμενο και δραστήριο ζώο συντροφιάς που τα πηγαίνει πολύ καλά με παιδιά και άλλα σκυλιά.

 Σήμα κατατεθέν της ράτσας είναι η επιθυμία της να φυλάει και να συγκεντρώνει κοπάδια ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των μικρών παιδιών.

 Βέβαια, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα Collies απαιτούν πολλή πνευματική και σωματική άσκηση, επομένως είναι κατάλληλα για δραστήριους ιδιοκτήτες που έχουν όρεξη και κέφι για τη ζωή! 

 Ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση, έχουν διπλό τρίχωμα, το οποίο έρχεται σε ποικιλία χρωμάτων, από μαύρο και λευκό, μέχρι μπλε merle.

 Το χρώμα των ματιών τους συναντάται και αυτό σε μεγάλη ποικιλία, ενώ μερικά έχουν διαφορετικό χρώμα σε κάθε μάτι. Το σωματικό τους βάρος φτάνει περίπου τα 20 κιλά.

 3. Labrador Retriever

 Το Λαμπραντόρ κερδίζει τη θέση του ως μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων εκεί έξω και αυτό οφείλεται εν μέρει στον στοργικό, εξωστρεφή και υπάκουο χαρακτήρα του. 

 Είναι ένας συντροφικός συγκάτοικος που δένεται με όλη την οικογένεια και σε αντίθεση με μερικές άλλες πιστές ράτσες σκύλων, συναναστρέφεται καλά με τους γείτονες και τους ξένους ανθρώπους ή σκύλους.

 Το τρίχωμα του Λαμπραντόρ είναι μεσαίου μήκους και ο σκύλος διακρίνεται για τα χαριτωμένα, κρεμαστά αφτάκια και τη μακριά ουρά που κουνάει πέρα δώθε με χαρά. Το σωματικό του βάρος κυμαίνεται μεταξύ 24 και 36 κιλών.

 4. Chihuahua

 Ένα μικρό σκυλάκι με τεράστια προσωπικότητα. Με βάρος από 1 έως 2 κιλά, αυτά τα κουτάβια είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση και συνήθως λατρεύουν να ακολουθούν παντού τους ιδιοκτήτες τους.

 Μάλιστα, τείνουν να είναι πολύ πιστά και υπάκουα σε ένα μέλος της οικογένειάς τους.

 Τα Τσιουάουα έχουν εκτραφεί για να είναι σκυλιά συντροφιάς, άρα αγαπούν την προσοχή και τη φροντίδα. Πρέπει επίσης να θυμάστε πως οι μικρές ράτσες σκύλων χρειάζονται εξίσου αυστηρή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση.

 Αυτά τα τοσοδούλικα πλασματάκια έχουν μακρύ τρίχωμα που συναντάται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγάλα στρογγυλά μάτια και μυτερά αφτάκια. Είναι πανέμορφα σκυλάκια αγκαλιάς!

 5. Rottweiler

 Τα Ροτβάιλερ είναι πρωτίστως γνωστά για την προστατευτική τους φύση, κερδίζοντας τη φήμη του άριστου σκύλου – φύλακα. Απαιτούν έναν ήρεμο και σταθερό «αρχηγό αγέλης», διαφορετικά θα αναλάβουν αυτά το ρόλο του ηγέτη!

 Εάν είστε πρόθυμοι να τους αφιερώσετε χρόνο, δεν θα πρέπει να σας τρομάζει αυτή η εύρωστη, πιστή ράτσα σκύλων.

 Τα Ροτβάιλερ είναι σκυλιά με αυτοπεποίθηση, δύναμη και αγάπη, που με την κατάλληλη εκπαίδεση και κοινωνικοποίηση μπορεί να γίνουν υπέροχα ζώα συντροφιάς.

 Ταυτόχρονα όμως είναι και από τα πιο έξυπνα σκυλιά, που σκαρφίζονται συνεχώς νέες ιδέες για να διασκεδάσουν και να πιάσουν κορόιδο το αφεντικό τους!

 Αυτός ο σκύλος έχει πανέμορφο και γυαλιστερό τρίχωμα που δεν χρειάζεται πολλή περιποίηση. Το χρώμα του είναι μαύρο και πορτοκαλί, κυρίως στα πόδια, το στήθος, τον λαιμό και τη μουσούδα.

 Επίσης, φέρει δύο χαρακτηριστικές κηλίδες στα φρύδια του, που τον κάνουν μοναδικό και αξιαγάπητο!

 Είναι πολύ δυνατά και μυώδη σκυλιά, με βάρος 35-48 κιλών για τα θηλυκά και 50-60 κιλών για τα αρσενικά. Ωστόσο, θα διαπιστώσετε ότι με την οικογένειά του είναι ένα μεγάλο μωρό που θέλει να τον καλομαθαίνουν.

 6. New Foundland Dog

 Αυτοί οι ευγενικοί γίγαντες είναι γνωστοί ως υπομονετικοί και πιστοί οικογενειακοί σύντροφοι. Στην πραγματικότητα, συνήθως αναφέρονται ως «σκυλιά νταντάδες», επειδή κάνουν πολύ καλή παρέα με τα παιδιά.

 Αυτά τα σκυλιά εργασίας κάποτε ειδικεύονταν στη διάσωση θυμάτων πνιγμού στη θάλασσα, αλλά στις μέρες μας εκπληρώνουν το ρόλο του αγαπημένου οικογενειακού κατοικίδιου. Με βάρος από 45 έως 70 κιλά, είναι η μεγαλύτερη πιστή ράτσα σκύλου στη λίστα μας.

 Το τρίχωμά τους είναι μακρύ και συνήθως συναντάται σε καφέ, μαύρο, γκρι ή ασπρόμαυρο χρώμα.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους είναι τα πεσμένα τους βλέφαρα, που σε συνδυασμό με τα πεσμένα αφτιά και μάγουλα, δίνουν την εντύπωση ενός κουλ και χαλαρού σκύλου.

 7. Great Pyrenees

 Αυτή η μεγαλειώδης ράτσα δεν είναι μόνο ένας τρομερός φύλακας, αλλά και ένας ευγενικός φίλος των παιδιών. Κινείται με ταχύτητα και ευελιξία, ωστόσο είναι γνωστός για την ήρεμη συμπεριφορά του.

 Είναι ήπιο σκυλί και άγρυπνος φύλακας του σπιτιού και της οικογένειάς του, καθώς ο αρχικός ρόλος της ράτσας ήταν να προσέχει κοπάδια ζώων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Το παχύ και κατάλευκο τρίχωμά του του επιτρέπει να προστατεύεται από το κρύο και κάνει ακόμα πιο έντονα τα μαύρα ματάκια του, με αποτέλεσμα να μοιάζει σαν χιονάνθρωπος.

 Ο Ορεινός σκύλος Πυρηναίων είναι ένας μεγαλόσωμος σκύλος, καθώς το βάρος του κυμαίνεται από 36 έως 48 κιλά.

 8. Staffordshire Bull Terrier

 Μην αφήσετε το μυώδες σκελετό τους να σας ξεγελάσει, γιατί τα Staffordshire Bull Terriers είναι γλυκύτατα σκυλάκια που αισθάνονται περισσότερο σαν στο σπίτι τους, όταν ανήκουν σε μια οικογένεια.

 Ως ράτσα, είναι γνωστό ότι είναι πιστά, έξυπνα και στοργικά σκυλιά, ειδικά με τα παιδιά. Φροντίστε όμως να κοινωνικοποιήσετε αυτή τη ράτσα νωρίς για να εξασφαλίσετε την καλή συμπεριφορά της με άλλους ανθρώπους και σκύλους.

 Το τρίχωμα της ράτσας είναι κοντό και γυαλιστερό και συναντάται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, με κυριότερα το μαύρο, το ασπρόμαυρο, το μπλε, το γκρι, το καφέ, το κιτρινόφαιο, το στικτό και το λευκό. Το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 10 και 17 κιλών.

 9. Golden Retriever

 Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι επίσης μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων. Είναι εξωστρεφή, αξιόπιστα και πρόθυμα να ευχαριστήσουν την οικογένειά τους, ενώ είναι σχετικά εύκολο να εκπαιδευτούν.

 Ως μια από τις πιο πιστές ράτσες σκύλων στη λίστα μας, το Golden Retriever είναι ένας αφοσιωμένος οικογενειακός σκύλος που θα ήταν μια ωραία προσθήκη για την οικογένειά σας.

 Το τρίχωμά του είναι παχύ και απωθεί το νερό. Τα κύρια χρώματα του είναι κυρίως το χρυσαφί και το μπεζ, αλλά μπορεί να συναντήσετε και καστανοκόκκινα ή λευκά σκυλιά της ράτσας. Τα αρσενικά ζυγίζουν 55-57 κιλά και τα θηλυκά 27-32.

 10. Akita

 Αυτή η Ιαπωνική φυλή είναι μια από τις πιο βαθιά πιστές και υπάκουες ράτσες σκύλων σε αυτήν τη λίστα. Το Ακίτα είναι συνήθως επιφυλακτικό με τους ξένους και τα άλλα ζώα, αλλά απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά.

 Αυτά τα αφοσιωμένα πλάσματα προστατεύουν αυτούς που αγαπούν και δεδομένου του μεγάλου μεγέθους και του ανεξάρτητου χαρακτήρα τους, είναι σημαντικό να συναναστρέφονται με άλλα σκυλιά και με άτομα εκτός οικογένειας για να είναι κοινωνικοιημένα και ήρεμα από κουτάβια.

 Το τρίχωμά τους είναι παχύ και συναντάται κυρίως σε λευκό, στικτό, πορτοκαλί και καφεκόκκινο χρώμα. Το σωματικό τους βάρος κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 κιλών.

 Συμβουλές για τις πιστές ράτσες σκύλων

 Ενώ όλες αυτές οι ράτσες σκύλων είναι γνωστές για την πιστή τους φύση, αν θέλετε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε σκύλος έχει ξεχωριστό χαρακτήρα.

 Και να μη ξεχνάτε πως η ανατροφή και η εκπαίδευση του ζώου είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν ο σκύλος είναι σύντροφος της οικογένειας. Η σημασία της σωστής εκπαίδευσης και της έγκαιρης κοινωνικοποίησης είναι τεράστια για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

 Επίσης, τα πιστά και αφοσιωμένα σκυλιά τείνουν να προσκολλώνται υπερβολικά στο αφεντικό τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν λεπτό μόνα τους.

 Είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μένει μόνος του στο σπίτι, όταν δεν είστε εκεί, για να αποφύγετε τις επικείμενες διαταραχές που προκαλεί το άγχος του αποχωρισμού.

 Η πίστη είναι ένα αμφίδρομο συναίσθημα. Διατηρώντας τους σκύλους μας χαρούμενους και υγιείς ψυχικά και σωματικά, δείχνει πως νοιαζόμαστε για αυτούς όσο νοιάζονται και εκείνοι για εμάς!

 Από κει και έπειτα, όποιο σκυλάκι κι αν επιλέξετε, σας διαβεβαιώνουμε ότι κάθε μέρα θα είναι η ωραιότερη της ζωής σας, εφόσον φροντίσετε για την εκπαίδευση και τη σωστή συμπεριφορά του μέσα και έξω από το σπίτι!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο