Γάτα Ιμαλαΐων: Η ιδανική συγκάτοικος μέσα στο σπίτι!

 Η Himalayan Cat είναι μια Περσική γάτα με περιτύλιγμα μιας γάτας Σιάμ, τρυφερή, αλλά και ιδιότροπη.

 Χώρα Προέλευσης: ΗΠΑ

 Μήκος: 43 έως 48 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 3 έως 6 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 9 με 15 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Σε αντίθεση με τις μητρικές της ράτσες, τη γάτα Περσίας και τη Σιάμ, που θεωρούνται φυσικές ράτσες, επειδή δημιουργήθηκαν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, η γάτα Ιμαλαΐων είναι μια τεχνητή ράτσα.

 Αυτό σημαίνει ότι οι εκτροφείς διασταύρωσαν την Persian με τη Siamese cat, για να αναδείξουν το χρωματικό μοτίβο και τα μπλε μάτια της γάτας Σιάμ. 

 Οι εκτροφείς άρχισαν να εργάζονται προς αυτόν τον στόχο το 1931, αρχικά απλώς για να προσδιορίσουν πώς μεταβιβάστηκε το γονίδιο colorpoint.

 Μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής, η εκτροφέας Βιρτζίνια Κομπ και ο ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Κλάιντ Κίλερ, ανέπτυξαν μακρύτριχες γάτες με τα χαρακτηριστικό μοτίβο των γατών Σιάμ. Το πρώτο γατάκι της νέας ράτσας ονομάστηκε Newton’s Debutante.

 Στη δεκαετία του 1950, Βρετανοί και Βορειοαμερικανοί εκτροφείς άρχισαν να ενδιαφέρονται για αυτή τη διασταύρωση.

 Ξεκινώντας με τη «συνταγή» των Κομπ και Κίλερ για να παράγουν το μοτίβο colorpoint, στη συνέχεια διασταύρωναν τις γάτες ξανά με τις γάτες Περσίας για να καθορίσουν τον τύπο της ράτσας.

 Η Cat Fanciers Association αναγνώρισε τη γάτα Ιμαλαΐων ως ξεχωριστή ράτσα το 1957, αλλά το 1984 το Διοικητικό Συμβούλιο της CFA αποφάσισε να την επαναταξινομήσει ως χρωματική ποικιλία της γάτας Περσίας.

 Η American Cat Association θεωρεί επίσης τη Himalayan ως χρωματική ποικιλία της Περσικής και η International Cat Association την αναγνωρίζει εξίσου ως μέλος της «Περσικής Ομάδας», η οποία περιλαμβάνει την Exotic Shorthair και την Persian.

 Σε άλλα μητρώα, συμπεριλαμβανομένου του American Association of Cat Enthusiasts, του American Cat Fanciers Association και του Traditional Cat Association, η Himalayan cat ταξινομείται χωριστά από την γάτα Περσίας.

 Σήμερα, οι γάτες Ιμαλαΐων μπορούν να διασταυρώνονται με Περσικές ή, σε ορισμένες περιπτώσεις με τις Εξωτικές Κοντότριχες, αλλά οι Σιάμ δεν αποτελούν πλέον μέρος του προγράμματος αναπαραγωγής τους.

 Η προσωπικότητα της Himalayan cat

 Όπως οι γάτες Περσίας, έτσι και οι γάτες Ιμαλαΐων είναι γλυκές, υπάκουες και ήσυχες, αποτελώντας ένα στολίδι για κάθε σπίτι.

 Αγαπούν ιδιαίτερα τις αγκαλιές και τα χάδια. Επίσης, δίνουν την προσοχή τους στα μέλη της οικογένειας και σε αυτούς τους λίγους επισκέπτες που πιστεύουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν.

 Ο ήρεμος χαρακτήρας τους ταιριάζει καλύτερα σε ένα γαλήνιο σπίτι, όπου λίγα αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

 Με μεγάλα, εκφραστικά μάτια και με μια απαλή, ευχάριστη και μουσική φωνή, οι γάτες Ιμαλαΐων σας ενημερώσουν για τις ανάγκες τους: συχνά γεύματα, παιχνίδια με ποντίκια ή φτερά και πολλή αγάπη, την οποία ανταποδίδουν στο δεκαπλάσιο.

 Στη καθημερινή της ρουτίνα δεν θα δείτε την εν λόγω γάτα να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες, να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας ή να κουρνιάζει στα ράφια της βιβλιοθήκης. Αντιθέτως, είναι πολύ χαρούμενη με το να στέκεται και να επιβλέπει απλώς ό,τι συμβαίνει στην περιοχή της.

 Όταν τα αφεντικά της λείπουν στη δουλειά ή είναι απασχολημένα στο σπίτι, της είναι αρκετό να κάθεται σε μια καρέκλα, έναν καναπέ ή στο κρεβάτι, μέχρι να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους και να της δώσουν την προσοχή που λαμβάνει πρόθυμα, αλλά ποτέ δεν απαιτεί.

 Ποιες ασθένειες μπορεί να εμφανίσει μια Himalayan cat;

 Tα πιο κοινό προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν μια γάτα Ιμαλαΐων είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή θορυβώδης αναπνοή που προκαλείται από στενά ρουθούνια
  • Οδοντικές ανωμαλίες, όταν τα δόντια δεν δένουν καλά μεταξύ τους
  • Υπερβολικό δάκρυσμα
  • Οφθαλμικές παθήσεις, όπως το cherry eye και το εντρόπιο
  • Ευαισθησία στη θερμότητα
  • Πολυκυστική νεφρική νόσο
  • Προδιάθεση στη δερματοφυτία, μια μυκητιακή λοίμωξη
  • Σμηγματόρροια oleosa, μια δερματική πάθηση που προκαλεί κνησμό, ερυθρότητα και τριχόπτωση
  • Υπερθέρμανση
  • Σύνδρομο υπερευαισθησίας αιλουροειδών

 Τα χαρακτηριστικά του τριχώματός της

 Από όλες τις απόψεις, εκτός από το μοτίβο του τριχώματος, η Himalayan μοιράζεται τη γλυκιά έκφραση της Περσικής γάτας και τις απαλές στρογγυλές γραμμές της.

 Έχει μεγάλο, στρογγυλό κεφάλι, μεγάλα, στρογγυλά μάτια, κοντή μύτη, γεμάτα μάγουλα και μικρά αυτιά με στρογγυλεμένες άκρες.

 Το κεφάλι υποστηρίζεται από έναν κοντό, χοντρό λαιμό και ένα στιβαρό, μυώδες σώμα. Τα πόδια της είναι κοντά, παχιά και δυνατά με μεγάλα, στρογγυλά, σταθερά πατουσάκια. Η ουρά είναι κοντή, αλλά σε αναλογία με το μήκος του σώματός της.

 Η εμφάνισή της ολοκληρώνεται με ένα μακρύ, παχύ και γυαλιστερό τρίχωμα, το οποίο γύρω από τον λαιμό της είναι ιδιαίτερα έντονο και μακρύ. Φέρει επίσης μακριές τούφες στα αυτιά και τα δάχτυλα, ενώ έχει μια πλούσια ουρά που τη κουνάει πέρα δώθε.

 Τα γατάκια Ιμαλαΐων εκτρέφονται στα ακόλουθα χρώματα: σοκολατί, γκρι, λιλά, μπλε, κόκκινο, κρεμ, μπλε-κρεμ, κρεμ-ταρταρούγα, λιλά-κρεμ και στα χρώματα του λύγκα και της φώκιας.

 Το σώμα τους έχει διάφορες αποχρώσεις από λευκό έως φαιοκίτρινο με διαφορετικό χρώμα στη «μάσκα» του προσώπου, τα πόδια, τα αυτιά και την ουρά. Σε αντίθεση με την γάτα Περσίας και την Εξωτική Κοντότριχη, τα μάτια της γάτας Ιμαλαΐων έχουν μόνο ένα χρώμα: ένα βαθύ, ζωηρό μπλε.

 Αυτό το μακρύ, όμορφο τρίχωμα δεν μένει καθαρό και χωρίς μπερδέματα από μόνο του, συνεπώς, χρειάζεται καθημερινή περιποίηση. Πρέπει να χτενίζεται απαλά, αλλά επιμελώς κάθε μέρα και να πλένεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα — είναι απαραίτητο.

 Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το ζήτημα της τουαλέτας. Τα απορρίμματα της γάτας μπορεί να κολλήσουν στα πόδια ή το τρίχωμά της, λόγω του ότι είναι πολύ μακρύ.

 Επίσης, εάν το δοχείο με την άμμο δεν διατηρείται σχολαστικά καθαρό, η ψιψίνα κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει να το επισκέπτεται και θα καταφύγει σε άλλα σημεία του σπιτιού.

 Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχετε είναι το υπερβολικό δάκρυσμα, το οποίο μπορεί να είναι πρόβλημα με τη ράτσα. Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι να σκουπίζετε τις γωνίες των ματιών της με ένα πανάκι.

 Τέλος, το βούρτσισμα των δοντιών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την στοματική υγιεινή και τη συνολική ευεξία του οργανισμού. Βέβαια, αν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε στη καθημερινή φροντίδα των δοντιών, τουλάχιστον προγραμματίστε το για δυο με τρεις φορές την εβδομάδα.

 Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη ράτσα δεν αποτελεί τη καλύτερη επιλογή για ένα σπίτι με θορυβώδη παιδιά και σκυλιά.

 Ωστόσο, απολαμβάνει να γίνεται το αντικείμενο προσοχής ενός ευγενικού παιδιού ή να παίζει μαζί με ένα φιλικό σκυλί που δεν της φέρεται επιθετικά.

 Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να εισάγετε στο περιβάλλον της γάτας σας, τυχόν κατοικίδια ζώα, ακόμα και άλλες γάτες, αργά και ελεγχόμενα.

 Χαριτωμένη, αγαπησιάρα και διακριτική, η γάτα Ιμαλαΐων είναι η ιδανική τετράποδη παρέα για κάθε οικογένεια. Στο πρόσωπό της συγκεντρώνει όλη τη τσαχπινιά των αιλουροειδών, ενώ συγχρόνως δεν έχει υψηλές απαιτήσεις.

 Μπορεί να είναι από τις πιο διάσημες και ξεχωριστές ράτσες, αλλά δεν χαρίζονται συχνά νεαρά γατάκια για υιοθεσία. Το πιθανότερο είναι να τα βρείτε σε κάποιο εκτροφείο.

 Σε κάθε περίπτωση, αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε μια γούνινη φιλενάδα, η συγκεκριμένη είναι κορυφαία επιλογή, γιατί η διακριτική της παρουσία και ο γαλήνιος τρόπος ζωής της δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη συμβίωση με τους ανθρώπους της.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο