Γιατί ο σκύλος μου αναστενάζει & τι θέλει να μου πει με αυτό;

 Φανταστείτε πως είναι απόγευμα Κυριακής. Βρίσκεστε στο σαλόνι του σπιτιού σας και αράζετε στον καναπέ, διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο.

 Ο σκυλάκος σας αναπηδάει ελαφρά και σκαρφαλώνει στο πλευρό σας. Κάνει μερικές σβούρες και τελικά κάθεται στο πόδια σας. Αφήνει έναν μεγάλο αναστεναγμό, προτού τελικά κλείσει τα μάτια του.

 Γυρνάτε να δείτε και βλέπετε τον τετράποδο φίλο σας κουλουριασμένο να αναστενάζει. Απορείτε, μιας και δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο.

 Σε περίπτωση που καταλαβαίνετε πως αυτό είναι σημάδι ότι χρειάζεται κι εκείνος να βγει λιγάκι έξω να ξεσκάσει, συγχαρητήρια! Μπορείτε ήδη να μιλήσετε την γλώσσα των σκύλων.

 Μην το παίρνετε πάνω σας όμως, γιατί αυτός μπορεί να μην είναι ο μοναδικός λόγος. Μπορεί αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος να υποδηλώνει ό,τι και ο αναστεναγμός ενός ανθρώπου. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να το διερευνήσετε λιγάκι παραπάνω.

 Χαλάρωση, και πάλι χαλάρωση!

 Η αλήθεια είναι πως ένας μακρόσυρτος αναστεναγμός μια φορά στο τόσο μπορεί κάλλιστα να αποτελεί σημάδι πως το κουτάβι σας είναι ήρεμο, ικανοποιημένο και πέφτει στην απόλυτη νιρβάνα της χαλάρωσής του. Δείτε τα μισόκλειστα ματάκια του για να σιγουρευτείτε.

 Με λίγα λόγια, και για να το πούμε λιγάκι διαφορετικά, κάνει αυτό που κάνετε κι εσείς μόλις έχετε επιτέλους τελειώσει τις δουλειές του σπιτιού και κάθεστε να ξεκουραστείτε.

 Επίσης, μοιάζει με το πως ακριβώς αντιδράτε μόλις επιστρέφετε σπίτι ύστερα από μια απαιτητική ημέρα στη δουλειά. Παίρνετε ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και είστε έτοιμοι για το απόλυτο άραγμα.

 Σκεφτείτε πως μπορεί κι εκείνος αντίστοιχα να είχε μια κουραστική ημέρα. Ίσως έτρεχε πέρα δώθε και έπαιζε με τους άλλους τετράποδους φίλους του στο πάρκο ή σας βοήθησε με κάποια βαριά εργασία.

 Πότε ο αναστεναγμός του σκύλου είναι ανησυχητικός;

 Δυστυχώς, ο αναστεναγμός του σκύλου σας δεν σημαίνει πάντοτε πως είναι χαλαρός. Αντιθέτως, ίσως υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, που καλείστε να διερευνήσετε.

 Παρατηρήστε την συχνότητα με την οποία το κάνει. Δείτε μήπως συνοδεύεται από κλαψούρισμα ή ήχους που υποδηλώνουν γκρίνια. Σε αυτή την περίπτωση, το κατοικίδιό σας μπορεί να βιώνει έντονο σωματικό πόνο και αυτό αρκεί για να σας στείλει αμέσως στα επείγοντα!

 Την ίδια στιγμή, όμως, αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι αναστεναγμός δεν αποκλείεται να είναι στην πραγματικότητα ένας συριγμός. Πρόκειται για ένα σοβαρό σημάδι που μαρτυρά την ύπαρξη αναπνευστικού προβλήματος.

 Ένας βαθύς αναστεναγμός από την άλλη αρκεί για να σημαίνει πως ο σκύλος σας έχει ληθαργική συμπεριφορά. Γι’ αυτό, εάν συνοδεύεται από οποιαδήποτε άλλη, ασυνήθιστη συμπεριφορά του σκύλου σας θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα κτηνιατρική συμβουλή.

 Σε τελική ανάλυση, εσείς γνωρίζετε καλύτερα πότε ο σκύλος σας φέρεται αλλόκοτα ή περίεργα, τουλάχιστον συγκριτικά με τη φυσιολογική ρουτίνα του. Οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να σας θορυβήσει.

 Βέβαια, καμία από τις παραπάνω ενδείξεις δεν υποδεικνύει κάτι από μόνη της. Είναι όλες τους κομμάτι των διάφορων επικοινωνιακών μεθόδων και της γλώσσας του σώματος που χρησιμοποιούν οι σκύλοι, απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν με λόγια.

 Σίγουρα, ένας αναστεναγμός αποτελεί μια κοινή πρακτική μεταξύ των σκύλων. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να εκφράσουν κάποια επιθυμία ή ανάγκη. Γι’ αυτό, ακούστε προσεκτικά.

 Για την ακρίβεια, ο γούνινος φίλος σας μιλάει συνέχεια! Εάν κατανοήσετε γιατί ο σκύλος αναστενάζει και τι στο καλό προσπαθεί να σας πει, θα αναπτύξετε ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό μαζί του.

 Εκτός αυτού, θα μπορείτε να προβλέψετε την συμπεριφορά του και να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει να παρατηρείτε πάντα τα σημάδια. Βρίσκονται εκεί – από την κορυφή μέχρι και τα νύχια του.

 Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία, μη διστάσετε να τη μοιραστείτε μαζί μας!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο