Γάτα Κόρατ: Ένα σύμβολο ευζωΐας & γονιμότητας στο σπίτι!

 Η Korat είναι ένα ζωντανό γούρι στην πατρίδα της, την Ταϊλάνδη, όπου είναι επίσης γνωστή ως Si-Sawat cat. Οι ασημί-μπλε γάτες με τα σμαραγδένια-πράσινα μάτια λέγεται ότι χρονολογούνται στον 14ο αιώνα με βάση την απεικόνισή τους στην αρχαία λογοτεχνία. 

 Χώρα Προέλευσης: Ταϊλάνδη

 Μέγεθος: 38 έως 46 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 3 έως 5 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 15 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Η Korat είναι ένα ζωντανό γούρι στην πατρίδα της, την Ταϊλάνδη, όπου είναι επίσης γνωστή ως Si-Sawat cat. Οι ασημί-μπλε γάτες με τα σμαραγδένια-πράσινα μάτια λέγεται ότι χρονολογούνται στον 14ο αιώνα με βάση την απεικόνισή τους στην αρχαία λογοτεχνία. 

 Αυτές οι γάτες αποτελούσαν δημοφιλή δώρα, που δωρίζονταν πάντα σε ζευγάρια και είχαν ιδιαίτερη σημασία για τις νύφες, λόγω της σχέσης τους με την ευημερία και τη γονιμότητα.

 Το όνομα Korat προέρχεται από την περιοχή στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη από όπου πιστεύεται ότι προέρχονται αυτές οι γάτες.

 Δεν είναι σαφές το πότε ήρθε η Κόρατ για πρώτη φορά στη Δύση. Μια γάτα που έμοιαζε πολύ με τη συγκεκριμένη ράτσα συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό στην Αγγλία το 1896, αλλά το εάν ήταν πραγματικά Κόρατ ή απλώς μια μπλε Σιάμ, δεν είναι γνωστό.

 Οι πρώτες γάτες Korat εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1959. Είχαν δοθεί ως δώρα σε ένα ζευγάρι Αμερικανών που επέστρεφε στις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του συζύγου από την Υπηρεσία Εξωτερικών.

 Η Cat Fanciers Association αναγνώρισε τη ράτσα το 1967, δύο χρόνια αφότου οι εκτροφείς τηςφυλής ίδρυσαν το Korat Cat Fanciers Association για να προωθήσουν τη ράτσα.

 Μέχρι σήμερα, είναι μια φυσική ράτσα και δεν έχει διασταυρωθεί ποτέ με καμία άλλη ράτσα ως μέρος της ανάπτυξής της ή για τη δημιουργία μιας άλλης ράτσας. Επίσης, αναγνωρίζεται από όλους τους μεγάλους συλλόγους γατών.

 Ο χαρακτήρας της Korat cat

 Η έξυπνη και σκεπτική Κόρατ είναι κτητική με τους ανθρώπους της. Της αρέσει να μένει κοντά τους και αντιπαθεί τους επισκέπτες που κλέβουν την προσοχή τους.

 Δίνει την καρδιά της σε ένα ή δύο άτομα με τα οποία περνάει τον περισσότερο χρόνο, αλλά σίγουρα είναι πρόθυμη να δεχθεί τη στοργή και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

 Προσέξτε αυτή την τάση πριν αποκτήσετε ένα γατάκι Korat, σε περίπτωση που το να σας ακολουθεί ένα αιλουροειδές όλη την ώρα θα σας φαινόταν ενοχλητικό.

 Κόρατ δεν είναι μια μοναχική γάτα. Χρειάζεται πάντα μια συντροφιά. Αν μένει συχνά μένει μόνη της ή αγνοείται, μπορεί να αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα ή άγχος αποχωρισμού.

 Ωστόσο, οι γάτες που τοποθετούνται σε νέα σπίτια προσαρμόζονται γρήγορα και δένονται στενά με τη νέα τους οικογένεια. Μάλιστα, η συγκεκριμένη τετράποδη φίλη μας είναι γεμάτη ενέργεια, της αρέσει να μαθαίνει κόλπα, να παίζει fetch, ακόμα και να περπατάει με λουρί.

 Είναι εύκολο να μάθετε τους κανόνες του σπιτιού σε μια γάτα Κόρατ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αν την ανταμείψετε με χάδια, έναν έπαινο ή μια λιχουδιά. Περιορίστε τις διορθώσεις σε ένα δυνατό «Όχι!» ή ένα χτύπημα των χεριών.

 Εάν έχετε πολλές γάτες, βεβαιωθείτε ότι έχετε και πολλά παιχνίδια. Η Κόρατ δε θέλει να μοιράζεται τα προσωπικά της αντικείμενα και μπορεί να πεισμώσει όταν εγκαταλείπει παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που θεωρεί δικά της.

 Αν και μπορεί να είναι τολμηρή, με απόλυτες συμπάθειες και αντιπάθειες, η Korat είναι γενικά μια ήσυχη γάτα που της αρέσει να ζει σε ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον.

 Παρόλο που δεν είναι πολύ ομιλητική, είναι ικανή να κάνει πολλούς διαφορετικούς ήχους όταν θέλει να εκφράσει την άποψή της.

 Το προφίλ της υγείας της

 Η Korat είναι γενικά υγιής, αλλά μπορεί να εμφανίσει κάποια προβλήματα όπως: γενετική νευρομυϊκή εκφυλιστική ασθένεια και χαμηλό σωματικό λίπος, που την καθιστούν ευαίσθητη στην αναισθησία.

 Ο κηδεμόνας οφείλει να είναι ενήμερος για τη κατάσταση της υγείας του και να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον θεράποντα κτηνίατρο σε ένα ενδεχόμενο χειρουργείο του δεσποζόμενου ζώου του.

 Πληροφορίες για το τρίχωμα του Korat kitten

 Με το μπλε τρίχωμα με τις ασημένιες άκρες και τα τεράστια πράσινα μάτια της, η Korat είναι μια από τις πιο όμορφες ράτσες γάτας της Ταϊλάνδης. Διακρίνεται επίσης για το κεφάλι της σε σχήμα καρδιάς, τα μεγάλα αυτιά και την άγρυπνη έκφραση του προσώπου της.

 Τα μάτια της Korat είναι μπλε όταν γεννιέται. Καθώς ωριμάζει, γίνονται κεχριμπαρένια και η κόρη περιβάλλεται από μια πράσινη απόχρωση. Όταν φτάσει δύο έως τεσσάρων ετών, τα μάτια της παίρνουν το λαμπερό πράσινο χρώμα για το οποίο είναι διάσημη ράτσα.

 Οι τρίχες της γούνας της έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα: ανοιχτό μπλε στις ρίζες που βαθαίνει κατά μήκος, καταλήγοντας σε μια ασημί απόχρωση, που δημιουργεί ένα εφέ φωτοστέφανου.

 Σε αντίθεση με ορισμένες ράτσες, το τρίχωμά της  Κόρατ έχει το ασημί-μπλε χρώμα του από τη στιγμή που γεννιούνται τα γατάκια.

 Ωστόσο, μερικά μπορεί να έχουν τα χαρακτηριστικά ραβδωτά σημάδια «tabby ghost», τα οποία όμως εξαφανίζονται καθώς ωριμάζουν.

 Το δέρμα της μύτης, τα χείλη και τα μαξιλαράκια των ποδιών της μπορεί να έχουν από σκούρο μπλε μέχρι μωβ χρώμα.

 Το κοντό τρίχωμα της Korat απαιτεί λίγη περιποίηση. Για του λόγου το αληθές, χρειάζεται ένα απλό βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα, για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες.

 Μπάνιο χρειάζεται εξαιρετικά σπάνια. Στον αντίποδα, το βούρτισμα και το πλύσιμο των δοντιών καλό είναι να γίνονται τακτικά, για τη πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.

 Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να κόβετε τα νυχάκια της κάθε δύο εβδομάδες και να σκουπίζτε τις γωνίες των ματιών της με ένα μαλακό, υγρό πανί, για να αφαιρέσετε τυχόν εκκρίσεις.

 Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια ξεχωριστή περιοχή του υφάσματος για κάθε μάτι, ώστε να μην διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

 Ακόμα, ελέγχετε τα αυτιά της κάθε εβδομάδα. Εάν φαίνονται βρώμικα, σκουπίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό υγρό πανί εμποτισμένο με ένα μείγμα 50-50 από ξίδι μηλίτη και ζεστό νερό ή από το καθαριστικό για τα αυτιά που θα σας προτείνει ο κτηνίατρος.

 Μη καταφεύγετε στη χρήση μπατονέτων, που μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό του αυτιού.

 Τέλος, διατηρείτε τη λεκάνη της γάτας πεντακάθαρη. Οι μικρές μας γούνινες φιλενάδες ενδιαφέρονται πολύ για την υγιεινή της τουαλέτας τους και είναι πολύ απαιτητικές με την προσωπική τους φροντίδα.

 Η καθημερινότητα της Korat

 Η Korat θα εκτιμήσει την προσοχή ενός παιδιού που της φέρεται με σεβασμό, γιατί της αρέσει να παίζει και να μαθαίνει νέα κόλπα.

 Όπως πολλές γάτες που προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία, έτσι και οι σημερινές μας πρωταγωνίστριες τείνουν να προτιμούν τη συντροφιά μιας άλλης Korat.

 Συγχρόνως, τα πηγαίνει καλά με άλλες γάτες και σκύλους, με την προϋπόθεση ότι σέβονται την εξουσία της στο χώρο. Είναι λάτρης της συντροφικότητας, οπότε αν περάσει πολύ χρόνο με ένα άλλο κατοικίδιο, πιθανότατα θα γίνουν στενοί φίλοι.

 Ανεξαρτήτως ράτσας, οι γατούλες, ειδικά τα νεαρά γατάκια, πρέπει να ζουν μέσα στο σπίτι για να μένουν προστατευμένες από ασθένειες που μεταδίδονται από άλλες γάτες, επιθέσεις από σκύλους και άλλους κινδύνους του δρόμου.

 Μάλιστα, οι καθαρόαιμες γάτες που περιπλανώνται ελεύθερες σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν τον κίνδυνο να κλαπούν από κάποιον.

 Όπως και να’ χει, η Κόρατ δεν έχει μόνο εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά εκπληκτικό χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία. Λατρεύει την συντροφιά των ανθρώπων ή άλλων ζώων, διεκδικεί την αγάπη του αφεντικού της, ενώ συνδυάζει άψογα τον γαλήνιο και δραστήριο τρόπο ζωής.

 Στην Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να βρείτε τη ράτσα σε κάποιο εκτροφείο, για να την αποκτήσετε από μωρό γατάκι.

 Ωστόσο, αν θέλετε διακαώς να υιοθετήσετε ένα χαριτωμένο αιλουροειδές, θα βρείτε πολλά γατάκια που χαρίζονται σε υπεύθυνους κηδεμόνες από υπεύθυνους των καταφυγίων και των φιλοζωϊκών οργανώσεων.

 Την ίδια στιγμή, αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε μόνιμα ένα αδέσποτο ζωάκι, μπορείτε να το φιλοξενήσετε για ένα διάστημα, μέχρι να βρει την παντοτινή του οικογένεια!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο