Plott Hound: Δεν θα πιστεύεις πόσα ταλέντα έχει!

 Η ράτσα Plott Hound αναπτύχθηκε στη Βόρεια Καρολίνα πριν από 200 χρόνια για να κυνηγάει αρκούδες και αγριόχοιρους μαζί με άλλα σκυλιά της αγέλης.  Σήμερα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως κυνηγετικά σκυλιά και έχουν αποδείξει την αξία τους ως κυνηγοί αγέλης. Θα τα δείτε επίσης να συμμετέχουν στην ιχνηλασία και σε διάφορα αθλήματα με σκυλιά.

 Ο ιχνηλάτης Πλοτ ζει καλύτερα στην εξοχή, όπου έχει άφθονο χώρο για να περιπλανιέται. Χρειάζεται πολλή άσκηση και, λόγω της κυνηγετικής του κληρονομιάς, πιθανότατα θα προτιμούσε ένα σπίτι που να έχει τουλάχιστον ακόμα έναν σκύλο.

 Η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη με αυτή τη ράτσα. Ωστόσο, φροντίστε να έχετε έναν ψηλό φράχτη αν μένετε σε μονοκατοικία καθώς του αρέσει να κυνηγάει και να περιπλανιέται. Δώστε στον σκύλο σας άφθονη σωματική δραστηριότητα και συνεχή εκπαίδευση και θα ανταμειφθείτε με έναν πιστό σύντροφο για μια ζωή.

 Κατηγορία: Κυνηγόσκυλο

 Ύψος: 50 με 68 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 18 με 34 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 14 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με έναν Ιχνηλάτη Πλοτ;

 Ξεχωρίζει από τα άλλα κυνηγόσκυλα όχι μόνο για το κοντό στικτό ή μαύρο με στικτό τρίχωμά του, αλλά και για το ότι είναι το μόνο κυνηγόσκυλο που δεν προέρχεται από το Foxhound.

 Αυτή η ασυνήθιστη ράτσα γεννήθηκε και ανατράφηκε στις ΗΠΑ, αλλά προέρχεται από έναν τύπο γερμανικού κυνηγόσκυλου, το Hanoverian Schweisshund (ιχνηλάτης του Αννόβερου), μια ράτσα που έφερε στη δυτική Βόρεια Καρολίνα το 1750 ο Johannes Georg Plott, από τον οποίο πήραν και το όνομά τους τα σκυλιά.

 Το Plott Hound είναι γνωστό για το δυνατό, αεροδυναμικό του σώμα, την εξυπνάδα, την πίστη και τη θέλησή του να ευχαριστεί τους γύρω του. Η φύση του θηράματος που συνήθιζε να κυνηγάει χαρακτηρίζει όχι μόνο τη δύναμη που έχει, αλλά και την αγριότητά του στο κυνήγι.

 Αυτό σημαίνει ότι ο χαρακτήρας του θα γίνει κυριαρχικός και επιθετικός εάν δεν κοινωνικοποιηθεί και δεν εκπαιδευτεί με σταθερή και συνεπή καθοδήγηση, καθώς και με τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης.

 Αυτός ο σκύλος είναι ατρόμητος και πιο προστατευτικός από το μέσο κυνηγόσκυλο. Είναι πιστός στους ανθρώπους του και προστατεύει πάντα την περιουσία του, αλλά ταυτόχρονα είναι και αρκετά στοργικός. 

 Γενικά, τα πάει καλά σε οικογένειες με παιδιά, αν και είναι προτιμότερο να συμβιώνει με μεγαλύτερα παιδιά που καταλαβαίνουν πώς πρέπει να αλληλεπιδρούν με σκύλους, γιατί μπορεί να είναι πολύ κτητικός με τα προσωπικά του αντικείμενα.

 Το Plott Hound δεν είναι μια ράτσα για έναν άπειρο ή δειλό ιδιοκτήτη. Όταν είναι ελεύθερος σε μια περιφραγμένη έκταση ή σε μια αυλή για να περιπλανηθεί και έχει ευκαιρίες για αρκετή άσκηση και κυνήγι, είναι χαρούμενος που είναι μέλος της οικογένειάς του.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν για έναν Ιχνηλάτη Πλοτ!
 • Αλληλεπιδρά καλά με άλλα σκυλιά, καθώς είναι ράτσα αγέλης και προτιμάει να μην είναι το μόνο κατοικίδιο σε ένα σπίτι.
 • Η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για αυτή τη ράτσα, ώστε να αποφευχθεί η επιθετική συμπεριφορά.
 • Αυτό το σκυλί πρέπει να εκπαιδευτεί σε νεαρή ηλικία. Γενικά, είναι πρόθυμος να ευχαριστήσει τους γύρω του, αλλά χωρίς εκπαίδευση μπορεί να προκύψουν προβλήματα κυριαρχίας και επιθετικότητας.
 • Αν και τα πάει καλά με μεγαλύτερα παιδιά που καταλαβαίνουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα σκυλιά, δε συνιστάται για σπίτια με μικρότερα παιδιά. Ακόμα και ο καλύτερα εκπαιδευμένος και κοινωνικοποιημένος σκύλος δεν πρέπει να μένει μόνος με ένα μικρό παιδί, γιατί μπορεί να γίνει κτητικός με τα πράγματά του. Άλλωστε, τα μικρά παιδιά έχουν τη τάση να αγγίζουν τα πάντα γύρω τους.
 • Απαιτεί τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα περπάτημα ή κάποια άλλη άσκηση. Δεν είναι κατάλληλο σκυλί γα καθιστική ζωή σε ένα διαμέρισμα.
 • Απαιτεί εβδομαδιαίο βούρτσισμα, καθώς και μια ολοκληρωμένη περιποίηση, όπως το κόψιμο των νυχιών και το βούρτσισμα των δοντιών.
 • Δεν είναι η καλύτερη ράτσα για έναν άπειρο ή συνεσταλμένο ιδιοκτήτη σκύλου. Αν και είναι πολύ εύκολο να εκπαιδευτεί, έχει μια κυρίαρχη προσωπικότητα και θα αγνοήσει έναν ιδιοκτήτη που δεν είναι εξίσου δυναμικός χαρακτήρας και σίγουρος για τον εαυτό του.
 • Θα πρέπει να έχει μια περιφραγμένη αυλή για να τρέχει και να βγαίνει βόλτα πάντα με το λουρί του, καθώς έχει την τάση να περιπλανιέται, αναζητώντας ενδιαφέρουσες μυρωδιές. Δεν έχει καμία αίσθηση του δρόμου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα.
 Η προσωπικότητά του

 Συνήθως περιγράφεται ως έξυπνος, ευγενικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση και θαρραλέος σκύλος. Είναι πιστός στην οικογένειά του και κάπως επιφυλακτικός με τους ξένους, αν και συνήθως σπάει εύκολα τον πάγο. Τα πάει καλά με άλλα σκυλιά, αλλά δεν είναι τόσο φιλικός μαζί τους όσο άλλες ράτσες κυνηγόσκυλων.

 Παρόλο που θέλει να ευχαριστεί τους δικούς του, όπως κάθε κυνηγόσκυλο, έχει το δικό του μυαλό και απαιτεί σταθερή, συνεπή καθοδήγηση. Προστατεύει πάντα το σπίτι και την οικογένειά του και είναι ένας εξαιρετικός φύλακας.

 Η κοινωνικοποίηση και η γνωριμία του με άλλους ανθρώπους, ζώα, μυρωδιές και ήχους συμβάλλουν στο να γίνει ένας ολοκληρωμένος, καλόβολος και δεκτικός χαρακτήρας.

 Μη ξεχνάτε όμως να του φοράτε πάντα λουρί όταν βγαίνετε εκτός σπιτού, γιατί αυτός ο σκύλος έχει βαθιά στις ρίζες του το ένστικτο του κυνηγού και αν παρασυρθεί από κάποιο θήραμα, τα πράγματα θα πάρουν δυσάρεστη τροπή. 

 
 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Το κυνηγόσκυλο Πλοτ είναι γενικά ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Ορισμένες ασθένειες για τις οποίες πρέπει να προσέχετε εσείς και ο κτηνίατρός σας είναι:

 • Δυσπλασία ισχίου και αγκώνα
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Γαστρική διάταση (φούσκωμα)
 Η ιστορία της ράτσας του Ιχνηλάτη Πλοτ

 Το Plott Hound κατάγεται από πέντε Schweisshunds του Αννόβερου, που έφερε στη Βόρεια Καρολίνα το 1750 ο Γερμανός μετανάστης Johannes Georg Plott.

 Η ράτσα δεν είχε εμπειρία στο κυνήγι αρκούδων, διότι στη Γερμανία κυνηγούσαν μόνο αγριόχοιρους, αλλά σύντομα ο ιχνηλάτης Πλοτ εκπαιδεύτηκε και πάνω σε αυτό. Οι απόγονοι του George Plott συνέχισαν να εκτρέφουν αυτά τα σκυλιά, με αποτέλεσμα να γίνουν γνωστά ως κυνηγόσκυλα του Plott.

 Σύντομα, η ράτσα άρχισε να εξαπλώνεται στο όρος Σμόκεϊ των ΗΠΑ, με τον κάθε κυνηγό να προσδίδει και από ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό στα σκυλιά και σιγά σιγά επανήλθαν στο κυνήγι αγριόχοιρων. Συνήθιζαν, επίσης, να κυνηγούν λιοντάρια και ρακούν. 

 Στις αρχές του 1900, η ράτσα άρχισε να διασταυρώνεται με κυνηγόσκυλα που είχαν μαύρο με καφέ τρίχωμα, γεγονός που προσέδωσε στον Ιχνηλάτη Πλοτ καλύτερη οσφρητική ικανότητα και το χαρακτηριστικό μαύρο με στικτό μοτίβο της σέλας που σχηματίζεται στο σώμα του. Τα κουτάβια εκείνης της διασταύρωσης, ονόματι Tige and Boss, φαίνεται ότι αποτελούν τους προγόνους του σημερινού κυνηγόσκυλου Πλοτ.

 Η ράτσα καταγράφηκε από το United Kennel Club το 1946. Το Plott Hound έγινε ο επίσημος σκύλος της Βόρειας Καρολίνας το 1989. Έχει επίσης εγγραφεί στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σχετικά σπάνιος και βρίσκεται πιο συχνά στα Απαλάχια όρη, στο όρος Σμόκεϊ και σε άλλα άγρια ​​μέρη της Αμερικής, όπου εκτιμώνται οι κυνηγετικές του ικανότητες.

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του δέρματός του

 Το Plott Hound έχει λείο τρίχωμα με τις τρίχες του να είναι λεπτές ή ελαφρώς τραχιές. Το παχύ, διπλό τρίχωμα του παρέχει άφθονη προστασία από την υγρασία και το κρύο, κάτι που είναι απαραίτητο για έναν κυνηγετικό σκύλο που εκτρέφεται στα βουνά της Βόρειας Καρολίνας.

 Τα χρώματα της ράτσας μπορεί να είναι οποιαδήποτε απόχρωση του στικτού, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα με μοτίβο με κηλίδες και ραβδώσεις από ανοιχτόχρωμα και σκούρα σημάδια.

 Οι αποχρώσεις του στικτού μοτίβου είναι κυρίως καστανές, σοκολατί, κίτρινες, κόκκινες, πορτοκαλί, γκρι, μπλε, καφέ και μαύρες. Ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι το μοτίβο της σέλας στο κορμό του και το μαύρο χρώμα με τις στικτές άκρες. 

 Πιο σπάνια θα δείτε ένα ολόμαυρο Plott Hound ή με ένα ασυνήθιστο χρώμα που ονομάζεται «buckskin», το οποίο διατίθεται σε μια σειρά αποχρώσεων: ανοιχτό κρεμ, αμμώδες, κίτρινη ώχρα, κόκκινο φαιοκίτρινο, σκούρο φαιοκίτρινο ή χρυσό με καφέ. Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων για αυτή τη μοναδική ράτσα.

 Το τρίχωμά του είναι εύκολο να περιποιηθεί. Ένα καλό βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα αρκεί. Δε μαδάει υπερβολικά, αλλά αυτό το εβδομαδιαίο βούρτσισμα θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τις νεκρές τρίχες μακριά από τα ρούχα και τα έπιπλά σας.

 Δε χρειάζεται συχνό μπάνιο και μπορεί να πλυθεί με ένα στεγνό σαμπουάν ή αφρό. Σε περίπτωση που το κάνετε μπάνιο, χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν για σκύλους που δεν αφαιρεί τα φυσικά έλαια από το τρίχωμά του, ώστε να παραμένει πάντα λείο και λαμπερό.

 Αυτά τα σκυλιά έχουν πεσμένα αφτιά που να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αέρα, οπότε πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται εβδομαδιαίως για να μην μολύνονται. Σκουπίστε απαλά το αφτί με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με το καθαριστικό διάλυμα που προτείνει ο κτηνίατρός σας.

 Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να προλαμβάνετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Κόβετε τα νύχια των ποδιών του μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Προσέχετε όμως γιατί τα νύχια των σκύλων έχουν αιμοφόρα αγγεία και, αν τα κόψετε πολύ κοντά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία.

 Αν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του σκύλου, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία καλλωπισμού.

 Καθώς καλλωπίζετε το σκυλί σας, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά στη διατροφή του η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 2 έως 3 φλιτζάνια ξηράςς τροφής υψηλής ποιότητας, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Το πόσο τρώει όμως ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του, κάτι το οποίο θα οριστεί από τον κτηνίατρο.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Το κυνηγόσκυλο Πλοτ δεν είναι υπεβολικά δραστήριο μέσα στο σπίτι, άλλα έξω από αυτό δεν θα τον μαζεύετε! Εάν δεν έχετε μεγάλη αυλή για να τρέχει, να ιχνηλατεί και να παίζει, πρέπει να του παρέχετε περίπου μια ώρα άσκησης καθημερινά.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να πηγαίνετε δύο με τρεις βόλτες καθημερινά και να τις συνδυάσετε με παιχνίδι. Να θυμάστε ότι του αρέσει περισσότερο να περπατάει παρά να τρέχει και συνηθίζει να ελίσσεται και να παίρνει ενδιαφέροντα μονοπάτια, ακολουθώντας μυρωδιές που τον εξιτάρουν.

 Αυτός ο σκύλος πρέπει να πηγαίνει βόλτα με λουρί και να παίζει σε περιφραγμένο χώρο, επειδή του αρέσει να περιπλανιέται. Σε συνδυασμό με ότι δεν έχει καλή αίσθηση προσανατολισμού, είναι πολύ εύκολο να χαθεί και να κινδυνέψει, οπότε πρέπει να έχετε τα μάτια σας 14!

 Μπορεί να του αρέσει να παίζει σε μεγάλη αυλή, αλλά δεν πρέπει να τον αφήνετε πολλή ώρα μόνο του ούτε να κοιμάται έξω, γιατί έχει μεγάλη ανάγκη την ανθρώπινη φορντίδα και αλληλεπίδραση.

 Εκπαιδεύεται αρκετά εύκολα λόγω της ευφυΐας του και της επιθυμίας του να ευχαριστεί τους ιδιοκτήτες του. Δε συνιστάται, ωστόσο, για άπειρους ή δειλούς ιδιοκτήτες σκύλων, που δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν με συνέπεια κανόνες και εντολές. Τα πάει καλά με τη θετική ενίσχυση και δεν πρέπει να τον επιπλήττετε με σκληρότητα.

 Καλό είναι να κοινωικοποιήσετε και να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας από τη πρώτη στιγμή για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα επιθετικότητας, καθώς μπορεί εύκολα να γίνει κτητικός, ιδιαίτερα με το φαγητό του.

 Η εκπαίδευση με κλουβί σκύλου είναι ένας ευγενικός και αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας δεν θα έχει ατυχήματα στο σπίτι και δεν θα καταστρέφει τα πραγματά σας. Το crate είναι επίσης ένα μέρος όπου μπορεί να ηρεμεί και να παίρνει τον υπνάκο του, κάτι που βοηθάει πάρα πολύ σε περίπτωση που χρειαστεί να επιβιβαστεί ή να νοσηλευτεί και πρέπει να παραμείνει ήρεμος.

 Ωστόσο, μην τον αφήνετε εκεί μέσα όλη μέρα. Είναι ένας σκύλος που απολαμβάνει την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και δεν προορίζεται να περάσει τη ζωή του κλεισμένος σε ένα κλουβί ή σκυλόσπιτο. Επιπλέον, η εκπαίδευση με λουρί είναι απαραίτητη για αυτή τη ράτσα, καθώς έχει τη τάση να περιπλανιέται και έλλειψη αίσθησης προσανατολισμού.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο