Ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες & από τι φτιάχνεται;

 Εάν είστε γατογονείς ή σκοπεύετε να γίνετε σύντομα, καλό είναι να ενημερωθείτε σχετικά με το πώς να επιλέξετε την κατάλληλη άμμο για την τουαλέτα της γάτας σας.

 Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς ίσως έχετε προσέξει πως υπάρχει μια έντονη μυρωδιά εκεί τριγύρω τώρα τελευταία. Πέρα από το πώς να μη μυρίζει η άμμος της γάτας, ίσως χρειαστεί να προμηθευτείτε μια διαφορετική μάρκα.

 Σε γενικές γραμμές, και με μια γρήγορη αναζήτηση, θα μπορέσετε να βρείτε ένα σωρό είδη που κατασκευάζονται από διαφορετικούς τύπους υλικών.

 Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικά προϊόντα, προτού καταλήξετε στο ένα και μοναδικό. Η γατούλα σας, βλέπετε, θα θέλει οπωσδήποτε να σας πει τη γνώμη της και, εδώ που τα λέμε, είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη.

 Διαλέξτε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας της γάτας σας. Αυτό θα την κάνει να αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά, αλλά θα οδηγήσει και σε μακροπρόθεσμη μείωση των ατυχημάτων.

 Τύποι άμμου για γάτες

 Η αλήθεια είναι πως η άμμος της γάτας έρχεται σε μια τεράστια ποικιλία, περιλαμβάνοντας ένα σωρό διαφορετικούς τύπους προϊόντων, αφής, αλλά και μυρωδιάς.

 Κάτι τέτοιο ίσως σας δυσκολέψει κατά τη διάρκεια των αγορών σας. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί πολύ σύντομα θα διαλέξετε το κατάλληλο προϊόν για τη γούνινη φίλη σας.

 Με άρωμα ή χωρίς

 Τα σχετικά σκευάσματα έρχονται σε διαφορετικές ποικιλίες, μερικές από τις οποίες περιέχουν ευχάριστες μυρωδιές για εσάς. Είναι ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να εξουδετερώνουν τις άσχημες μυρωδιές ή μάλλον να τις συγκαλύπτουν.

 Το κακό είναι πως δεν αρέσουν σε όλες τις γάτες οι έντονες μυρωδιές. Γι’ αυτό, ίσως δείτε πως και η δική σας προτιμάει έναν άοσμο τύπο άμμου.

 Τα προϊόντα δίχως πρόσθετη οσμή βασίζονται σε συστατικά, όπως είναι ο άνθρακας και τα φυτικά έλαια. Όλα αυτά απορροφούν τις ακαθαρσίες και μειώνουν δραστικά τη δυσοσμία που αναδύεται από την τουαλέτα της γάτας.

 Συγκολλητική (Clumping) ή μη

 Η άμμος της γάτας μπορεί να είναι συγκολλητική ή μη. Κάτι τέτοιο σας απασχολεί περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με το άδειασμα και τον καθαρισμό της τουαλέτας της, παρά για οτιδήποτε άλλο.

 Όσες άμμοι δημιουργούν σβόλους υπόσχονται να σας λύσουν τα χέρια στην καθημερινότητά σας. Με αυτές θα μπορείτε να απομακρύνετε άμεσα και εύκολα τα περιττώματα της γάτας σας, αλλά και να τις αντικαθιστάτε όποτε χρειάζεται.

 Προσφέρουν όμως ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων τύπων. Παρέχουν γενικά έναν καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των οσμών, ενώ δε χρειάζεται να τις αδειάζετε τόσο συχνά.

 Από τι ακριβώς παρασκευάζεται η άμμος της γάτας;

 Μέχρι στιγμής, μάλλον θα γνωρίζετε ήδη πως η άμμος της γάτας σας μπορεί να παρασκευάζεται από πάρα πολλά διαφορετικά υλικά και συστατικά, που προσφέρουν διαφορετικά οφέλη τόσο σε εσάς, όσο και σε εκείνη.

 Αν ψάχνετε ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες, μερικά από τα πιο δημοφιλή και γνωστά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της είναι:

 – Ο πηλός

 Για την ακρίβεια, ο πηλός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά που βρίσκουμε ανάμεσα στα προϊόντα απορριμμάτων για κατοικίδια ζωάκια.

 Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι μάρκες εκείνες που βασίζονται σε στοιχεία, όπως είναι ο άνθρακας και τα φυσικά εκχυλίσματα. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα απορροφητικά για τις άσχημες οσμές.

 Την ίδια στιγμή, μπορείτε πολύ εύκολα να μαζεύετε τις ακαθαρσίες της γάτας σας από το προϊόν και, μάλιστα, πιο αραιά συγκριτικά με άλλα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά οικονομική λύση.

 – Το καλαμπόκι

 Τα σκευάσματα από καλαμπόκι προσφέρουν ένα τρομερά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: είναι βιοδιασπώμενα, εύκολα ανακυκλώσιμα και εξαιρετικά φιλικά για το περιβάλλον.

 Μπορείτε να τα βρείτε στο pet shop της γειτονιάς σας, ενώ διατίθενται σε ένα σωρό φυσικές και αρωματικές φόρμουλες. Έτσι, μπορείτε να διαλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει καλύτερα.

 – Ο φλοιός καρύδας

 Παρασκευάζονται από φλοιούς καρύδας και μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα και γρήγορα σαν ένα μέρος κομποστοποίησης του κήπου σας. Είναι λιγάκι δύσκολο να το βρείτε, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο!

 – Το σιτάρι

 Το άμυλο που βρίσκεται φυσιολογικά μέσα στους πυρήνες του σίτου δίνει τη δυνατότητα συσσώρευσης των ακαθαρσιών της γάτας σας πολύ γρήγορα και άμεσα, ενώ παράλληλα προσδίδει φυσικά ένζυμα που εξουδετερώνουν απόλυτα τις άσχημες μυρωδιές.

 Έχετε υπόψη σας όμως πως θα πρέπει να το φυλάτε σε ένα αεροστεγές και καλά ασφαλισμένο δοχείο, αν θέλετε να κρατήσετε μακριά τυχόν παράσιτα και μικροοργανισμούς.

 – Το ξύλο

 Ο συγκεκριμένος τύπος έρχεται σε μορφή pellet και είναι ένα φυσικό υποπροϊόν από την κοπή ξύλων πεύκου. Το άρωμά του λειτουργεί ως ένα φυσικό αποσμητικό που καλύπτει αρκετά καλά τη δυσοσμία των προϊόντων κένωσης.

 – Τα εξωτερικά περιβλήματα της καρυδιάς

 Τα σχετικά προϊόντα παρασκευάζονται από το εξωτερικό κομμάτι της καρυδιάς και είναι διαθέσιμα σε φόρμουλες γρήγορης συσσώρευσης, αλλά και μη συσσώρευσης. Διαλέξτε αυτό που προτιμάτε.

 – Ανακυκλωμένη εφημερίδα

 Διατίθεται εξίσου σε μορφή pellet, αν και θεωρείται γενικά πιο φιλική για το περιβάλλον. Είναι βιοδιασπώμενη και παρασκευάζεται από ανακυκλώσιμα υλικά.

 Εάν τυχόν έχετε κάνει τις απαραίτητες δοκιμές και θεωρείτε πως έχετε καταλήξει σε εκείνο το προϊόν που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες της γατούλα σας, αυτό είναι υπέροχο!

 Σημαίνει όμως πως τώρα έχει έρθει η ώρα για να πραγματοποιήσετε τη μετάβαση από τον παλιό τύπο άμμου στον καινούριο. Αυτή θα πρέπει να γίνει με αργά και σταθερά βήματα, ώστε να δώσετε στη μαλλιαρή φιλενάδα σας τον απαραίτητο χρόνο να τη συνηθίσει.

 Προσθέτετε μικρές ποσότητες της νέας άμμου στην παλιά της για περίπου 7 με 10 ημέρες, έως ότου περάσετε αποκλειστικά και μόνο στη νέα. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος.

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση παρατηρήσετε πως η γάτα σας αποφεύγει πλέον το δοχείο απορριμμάτων της, τότε μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε μερικές επιπλέον δοκιμές. Μπορεί εσείς να καταλήξατε, αλλά εκείνη όχι ακόμη!

 Εάν γίνεστε γατογονείς για πρώτη φορά, το λογικό είναι να έχετε πολλές απορίες! Μη διστάσετε να μας τις γράψετε στα σχόλια από κάτω.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο