Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας: Ο υπέροχος χαρακτήρας του

 Ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας είναι μια μεγαλόσωμη, δυνατή και ανεξάρτητη ράτσα σκύλου, που τα γονίδιά της εντοπίζονται 5.000 χρόνια πριν!

 Αυτός ο σκύλος είναι κατάλληλος για μια οικογένεια που ζει σε ένα σπίτι με μεγάλη, περιφραγμένη αυλή και ευδοκιμεί σε πιο δροσερά κλίματα. Ενώ είναι πολύ δραστήριος όταν βγαίνει έξω, ενώ ταυτόχρονα, είναι αρκετά ήρεμος και ήσυχος μέσα στο σπίτι.

 Ο χαρακτήρας του είναι παιχνιδιάρης, στοργικός και προστατευτικός απέναντι στην οικογένειά του, αλλά δε συνιστάται σε ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε σκυλιά.

 Κατηγορία: Σκύλος εργασίας

 Ύψος: 61 με 71 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 40 με 50 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν σε ένα Central Asian Shepherd Dog!
 • Το τρίχωμα του διατίθεται σε μια ποικιλία χρωμάτων, με τα πιο συνηθισμένα να είναι το λευκό, το φαιοκίτρινο, το μαύρο και το στικτό (πολύχρωμο). Μπορεί να έχει μόνο ένα χρώμα ή κάποιον συνδυασμό αυτών των χρωμάτων.
 • Δεν είναι το ιδανικό σκυλί για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, αλλά εύκολο να καλλωπιστεί. Το τρίχωμά του χρειάζεται μόνο βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα.
 • Δένεται και αλληλεπιδρά καλά με τα παιδιά, ειδικά αυτά της οικογένειάς του. Ωστόσο, μπορεί να είναι απόμακρος με τους ξένους, συμπεριλαμβανομένων όσων τον επισκέπτονται για να παίξουν μαζί του.
 • Συνήθως τα πάει καλά με γάτες και άλλους σκύλους, αλλά περισσότερο ταιριάζει με σκυλιά της ίδιας ράτσας.
 • Δεν ανήκει στις ράτσες σκύλων που έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας, αλλά έχει μεγάλη αντοχή. Χρειάζεται περίπου μία ώρα άσκησης κάθε μέρα.
 • Είναι πολύ προστατευτικός χαρακτήρας και θα φροντίσει η περιοχή του να είναι απαλλαγμένη από ζώα και θηρευτές.
 • Συνήθως είναι αρκετά ήσυχος, αλλά γαβγίζει όταν πλησιάζουν άγνωστοι.
 Η ιστορία της ράτσας του

 Ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας είναι πιθανώς η παλαιότερη ράτσα που υπάρχει στο κόσμο και η καταγωγή του εντοπίζεται 5.000 χρόνια πριν. Μάλιστα, μοιράζεται κοινά γονίδια με το Θιβετιανό Μαστίφ.

 Γενικά, πρόκειται για ένα ισχυρό, υγιές και ανθεκτικό σκυλί. Όντας από τη φύση του κτητικός χαρακτήρας, ανήκει στη κατηγορία των σκύλων εργασίας και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως σκύλος κοπαδιών, φύλακας, επιτηρητής και πολλά άλλα.

 Ενώ είναι ανεξάρτητος και κάποιες φορές ισχυρογνώμων, είναι πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του. Μάλιστα, είναι πάντα σε επαγρύπνιση και πρόθυμος να υπερασπιστεί τους δικούς του ανθρώπους. Ένα από τα χαρακτηρισρικά του είναι ότι όταν βγαίνει έξω γίνεται δραστήριος, ενώ όταν μένει μέσα στο σπίτι, είναι ήσυχος και ήρεμος.

 Στο παρελθόν, έχει επιβιώσει στην άγρια φύση ενάντια σε ακραίες καιρικές συνθήκες και αρπακτικά. Οι άνθρωποι αναγνώρισαν την αξία του και τον υιοθέτησαν, προσφέροντάς του εργασία. Αν και δεν κατηγοριοποιείται ως ράτσα με μεγάλα αποθέματα ενέργειας, έχει υψηλή αντοχή και πολλές εργατικές ικανότητες.

 Ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας αναγνωρίζεται από τους παρακάτω συλλόγους:

 • United Kennel Club
 • American Kennel Club
 • Fédération Cynologique Internationale
 • Australian National Kennel Council
 • North Arkansas Kennel Club
 Ο χαρακτήρας του Central Asian Shepherd Dog

 Ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας περιγράφεται ως περήφανος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και ανεξάρτητος σκύλος. Εάν πλησιάσει ένα αρπακτικό ή κάποιος ξένος, νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί την περιοχή του και τους δικούς του χωρίς να υποχωρήσει εύκολα. Μάλιστα, να είστε σίγουρι ότι θα σας προειδοποιήσει αν παραστεί ανάγκη.

 Συγχρόνως, είναι πιστός στα αγαπημένα του πρόσωπα, τα οποία θα τα προστατέψει από οποιονδήποτε κίνδυνο. Αν και με τους ξένους είναι απόμακρος, όταν πρόκειται για την οικογένειά του γίνεται στοργικός.

 Αυτός ο σκύλος είναι ανθεκτικός και αντέχει στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Μολονότι είναι δραστήριος και τρέχει πέρα δώθε όταν βγαίνει έξω, μέσα στο σπίτι έχει χαλαρή συμπεριφορά και του αρέσει να παρατηρεί ό,τι συμβαίνει γύρω του.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Η φυσική επιλογή και οι συνθήκες του περιβάλλοντος έχουν παίξει ρόλο στην εξάλειψη των αδυναμιών του Ποιμενικού Κεντρικής Ασίας. Με τον καιρό, αυτό το κουτάβι έγινε γενετικά ανθεκτικό.

 Ως εκ τούτου, είναι ένα πολύ υγιές σκυλί χωρίς γνωστές ασθένειες. Ωστόσο, λόγω του ότι έχει μεγάλο μέγεθος, μπορεί να είναι επιρρεπές σε ασθένειες, όπως η δυσπλασία ισχίου και η δυσπλασία αγκώνα.

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του σκύλου

 Το τρίχωμά του διατίθεται σε μια ποικιλία χρωμάτων, με τα πιο συνηθισμένα να είναι το λευκό, το φαιοκίτρινο, το μαύρο και το στικτό (πολύχρωμο).  Άλλοτε είναι μονόχρωμο και άλλοτε έχει κάποιον συνδυασμό αυτών των χρωμάτων.

 Συνήθως είναι ίσιο, πυκνό και όχι πολύ μακρύ και παρόλο που δεν ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από αλλεργίες, είναι εύκολο στη περιποίησή του. Χρειάζεται μόνο βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα και μπάνιο όταν είναι απαραίτητο για να έχει μια όμορφη, καθαρή εμφάνιση.

 Ανάλογα με τις αλλαγές των εποχών, αλλάζει και το τρίχωμά του. Συνήθως είναι πιο αραιό το καλοκαίρι και πιο πυκνό το χειμώνα. Μάλιστα, ένα από εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της ράτσας είναι ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχει την τάση να αναπτύσσει ένα αρκετά παχύ υπόστρωμα που προστατεύει τα σκυλιά από το κρύο.

 Κάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι μια φορά το χρόνο περνάει από μια διαδικασία βαριάς τριχόπτωσης, γνωστή και ως «η καταιγίδα της γούνας».

 Παρόλο που είναι πολύ ανθεκτικός στο κρύο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, είναι προτιμότερο να μένει μέσα στο σπίτι με την οικογένειά του για να είναι ευτυχισμένος.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, θα πρέπει να τρέφεται με μια σκυλοτροφή ειδικά σχεδιασμένη γιγιγαντιαίες ράτσες σκύλων ράτσα με αρκετά χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Θα πρέπει να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας ή έναν επαγγελματία διατροφολόγο να σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό είδος τροφής και τη ποσότητα του φαγητού που του αναλογεί με βάση τις ανάγκες του κατοικίδιού σας.

 Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτή η ράτσα φλερτάρει με τη παχυσαρκία, οπότε βεβαιωθείτε ότι τηρείτε το πρόγραμμα φαγητού που έχει ορίσει ο κτηνίατρος για να παραμένει στο ιδανικό βάρος του. Συνήθως συνιστώνται μικρότερα και συχνότερα γεύματα για να μην παθαίνει τυμπανισμό.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Όπως συμβαίνει με όλες τις ράτσες σκύλων, θα πρέπει να είστε συνεπείς με τα ραντεβού στον κτηνίατρο για να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα υγείας. Βέβαια, αυτός ο σκύλος δεν είναι πολύ φιλάσθενος, αλλά και πάλι, κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν!

 Ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας δεν ανήκει στις πολύ δραστήριες ράτσες, αλλά έχει μεγάλη αντοχή. Χρειάζεται περίπου μία ώρα άσκηση κάθε μέρα για να παραμένει υγιής και σε φόρμα. Το περπάτημα ή η πεζοπορία είναι ιδανική ευκαιρία για γυμναστική μαζί του, ενώ συγχρόνως ωφελεί και εσάς και τη καρδιά σας!

 Στη φροντίδα του σκύλου περιλαμβάνεται το κόψιμο των νυχιών του μία ή δύο φορές το μήνα και η διατήρηση της στοματικής του υγιεινής. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

 Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας δείξει πως να το κάνετε σωστά και να σας προτείνει ορισμένα οδοντικά παιχνίδια για μασούλημα.

 Το Central Asian Shepherd Dog είναι ένα εύρωστο σκυλί που δένεται και παίζει όμορφα με τα παιδιά, ειδικά με αυτά που θεωρεί μέρος της οικογένειάς του. Ωστόσο, μπορεί να είναι αποστασιοποιημένος με τα άτομα τα οποία δε γνωρίζει.

 Παρόλο που συνήθως τα πάει καλά με γάτες και άλλους σκύλους, ιδιαίτερα με σκύλους της ίδιας ράτσας, χρειάζεται κοινωνικοποίηση από κουτάβι. Γενικά πάντως, δεν θα έχετε πρόβλημα με αυτό το σκυλί, γιατί είναι απλά υπέροχος!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο