Κόργκι: Ποια χαρακτηριστικά διακρίνουν τη ράτσα;

 Το Pembroke Welsh Corgi, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι μια δραστήρια και έξυπνη ράτσα σκύλου, που αρχικά δημιουργήθηκε για να βοηθάει στην εκτροφή βοοειδών, προβάτων και αλόγων.

 Εύκολα εκπαιδεύσιμα και πρόθυμα, αυτά τα σκυλιά είναι υπέροχα με παιδιά και άλλα κατοικίδια και μπορείτε να τα βρείτε σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα.

 Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να βρείτε κάποιο ημίαιμο σε καταφύγια ή φιλοζωικές οργανώσεις, που να χαρίζεται σε μια υπεύθυνη οικογένεια.

 Η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου είναι μακράν από τις πιο σπουδαίες πράξης αγάπης, που μπορείτε να κάνετε σε ένα τέτοιο πλασματάκι!

 Προσαρμοστικό και αγαπησιάρικο με όλη την οικογένεια, το Corgi μπορεί να χωρέσει σχεδόν σε οποιοδήποτε σπίτι, είτε πρόκειται για διαμέρισμα, είτε για ένα μεγάλο σπίτι με αυλή.

 Ωστόσο, έχει αρκετή ενέργεια. Θα χρειαστεί, λοιπόν, πολλές βόλτες και διαδραστικά παιχνίδια που ενεργοποιούν το πνεύμα και το σώμα του.

 Συμβιώνοντας με ανθρώπους που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του, το Κόργκι θα γίνει ένας εξαιρετικός οικογενειακός σύντροφος, ακόμα και για αρχάριους γονείς κατοικιδίων ζώων.

 Κατηγορία: Σκύλος αγέλης

 Ύψος: 25 έως 30 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: έως 14 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 14 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας;

 Τα Welsh Corgis έρχονται σε δύο ποικιλίες: το Pembroke και το Cardigan. Αυτές οι ποικιλίες καταγράφηκαν ως μία ράτσα από τον Βρετανικό Κυνολογικό Όμιλο, μέχρι το 1934, αν και πολλοί εκτροφείς πιστεύουν ότι οι δύο ράτσες αναπτύχθηκαν χωριστά.

 Και οι δύο έχουν παρόμοια κεφάλια, σώματα, επίπεδα ευφυΐας και ικανότητα φύλαξης κοπαδιών, αλλά το Cardigan είναι ελαφρώς μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο βαρύ.

 Για τους περισσότερους από εμάς, ο ευκολότερος τρόπος να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ ενός Pembroke και ενός Cardigan είναι να κοιτάξουμε τις ουρές τους. Τα Pembrokes έχουν κομμένες ουρές, ενώ τα Cardigans αρκετά μακριές.

 Τα Pembroke Welsh Corgis είναι τα μικρότερα από το Herding Group του Αμερικανικού Κυνολογικού Όμίλου και αναγνωρίζονται επίσης από τον Ηνωμένο Κυνολογικό Όμιλο.

 Το τρίχωμά τους μπορεί να είναι κόκκινο, σκούρο καφέ, φαιοκίτρινο ή τρίχρωμο, συνήθως με λευκά σημάδια στα πόδια, το στήθος, το λαιμό, το ρύγχος και την κοιλιά.

 Το κεφάλι τους έχει παρόμοιο σχήμα με αυτό της αλεπούς. Τα μάτια τους έχουν σχήμα οβάλ και είναι σκούρα. Τα αυτιά τους όρθια και μυτερά.

 Πράγματα που θα σας ενδιαφέρουν στο Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας:

 • Τα Κόργκι είναι φωνητικά σκυλιά, που έχουν την τάση να γαβγίζουν σε οτιδήποτε πέσει εντός του οπτικού τους πεδίου.
 • Ενώ είναι έξυπνα σκυλιά, μπορούν επίσης να γίνουν πεισματάρικα. Η εκπαίδευση με το crate σκύλου είναι απαραίτητη, για να αποκτήσουν ένα υπάκουο και οριοθετημένο κατοικίδιο.
 • Αυτό που όλοι πρέπει να γνωρίζουν είναι η ροπή προς την υπερβολική κατανάλωση τροφής, που αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να γίνει αιτία παχυσαρκίας.
 • Παρόλο που είναι μικρά σε μέγεθος, έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται αρκετή ποσότητα γυμναστικής σε καθημερινή βάση.

 Η ιστορική εξέλιξη του Corgi

 Με καταγωγή από το Pembrokeshire της Ουαλίας, το Pembroke Welsh Corgi είναι ένας μαγευτικός σκύλος, του οποίου το υπόβαθρο είναι γεμάτο μύθους.

 Σύμφωνα με τον ουαλικό μύθο, το Pembroke Welsh Corgi ξεπήδησε από τα λημέρια των νεράιδων και των ξωτικών!

 Όπως λέει ο μύθος, μια μέρα δύο παιδιά βρίσκονταν στα χωράφια και φρόντιζαν τα βοοειδή της οικογένειάς τους, όταν ξαφνικά βρήκαν ένα ζευγάρι κουτάβια.

 Τα παιδιά νόμιζαν ότι ήταν αλεπούδες, αλλά αναγνώρισαν κάτι διαφορετικό στα χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα να τα πάρουν μαζί τους στο σπίτι.

 Οι γονείς τους είδαν αμέσως ότι τα κουτάβια δεν ήταν αλεπούδες, αλλά σκυλιά και είπαν στα παιδιά τους ότι ήταν δώρο από τις νεράιδες που ζούσαν στα χωράφια. Οι νεράιδες τα χρησιμοποιούσαν για να τραβούν τις άμαξές τους και μερικές φορές για να τα ιππεύουν στη μάχη.

 Ως απόδειξη ότι τα Pembrokes ήταν όντως τα «άλογα» των νεράιδων, οι γονείς έδειξαν τα σημάδια στην πλάτη τους, όπου η νεράιδα ήταν τοποθετημένη στους ώμους τους.

 Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και αγάπησαν τα κουτάβια με όλη τους την καρδιά. Καθώς μεγάλωναν, τα σκυλιά έγιναν πολύτιμοι σύντροφοι, μαθαίνοντας να βοηθούν τα παιδιά και να φροντίζουν τα βοοειδή της οικογένειας.

 Για όσους δεν πιστεύουν στα παραμύθια, υπάρχουν ιστορικοί που υποστηρίζουν ότι το Pembroke Welsh Corgi κατάγεται από τους Vallhunds, σουηδικά βοοειδή που έφεραν στην Ουαλία οι Βίκινγκς τον 9ο και 10ο αιώνα.

 Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να προέρχονται από σκύλους που έφεραν στην Ουαλία Φλαμανδοί υφαντές τον 12ο αιώνα.

 Στη δεκαετία του 1920, ο Κυνολογικός Όμιλος της Βρετανίας αναγνώρισε τα Corgis ως καθαρόαιμα σκυλιά. Ήταν επίσημα γνωστά ως Welsh Corgis, όταν εκτέθηκαν για πρώτη φορά το 1925. Εκείνη την εποχή, τα Pembrokes και τα Cardigans εμφανίζονταν στην ίδια κατηγορία ως μία ράτσα.

 Στη συνέχεια, το 1934, ο Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε το Pembroke και το Cardigan Welsh Corgi ως δύο ξεχωριστές ράτσες σκύλων. Την ίδια χρονιά, ακολούθησε το παράδειγμά του και ο αντίστοιχος όμιλος στην Αμερική. Τα σκυλάκια της ράτσας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1936.

 Ο χαρακτήρας αυτών των σκύλων

 Παρόλο που τα Pembrokes εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως σκυλιά εργασίας, σήμερα έχουν αναλάβει και έναν νέο ρόλο, αυτόν του κατοικιδίου.

 Θα τα περιγράφαμε ως χαρούμενα, στοργικά και έξυπνα σκυλιά, αλλά με έναν επίμονο χαρακτήρα. Εκπαιδεύονται εύκολα, αλλά κάποιες φορές τείνουν να αντιστέκονται στις εντολές του αφεντικού τους.

 Αν και θέλουν να ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες τους, το φαγητό είναι ένα μεγάλο κίνητρο γι’ αυτά όταν εκπαιδεύονται. Ωστόσο, η υπερβολική αγάπη τους για το φαγητό, τα καθιστά ευάλωτα απέναντι στην πρόσληψη θερμίδων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από παχυσαρκία.

 Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος της ράτσας, είναι πολύ καλοί φύλακες. Άλλωστε, εκτράφηκαν με σκοπό να φυλάνε και να καθοδηγούν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι καχύποπτα με τους ξένους και σπεύδουν να γαβγίσουν, αν νιώσουν ότι κάτι ή κάποιος απειλεί το σπίτι και την οικογένειά τους.

 Όπως κάθε σκύλος, έτσι και το Κόργκι, χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση, ώστε να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα που θα του επιτρέπει να λειτουργεί ως ενεργό μέλος της οικογένειάς του και να μην νιώθει παραμελημένο.

 Ποια προβλήματα υγείας πρέπει να έχει κατα νου το αφεντικό του;

 Γενικά, θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο και υγιή οργανισμό, αλλά όπως όλες οι ράτσες των σκύλων, είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Αυτές είναι οι εξής:

 • Δυσπλασία ισχίου
 • Καταρράκτης
 • Σύνδρομο Ehlers- Danlos
 • Επιληψία
 • Κυστινουρία
 • Εκφυλιστική μυελοπάθεια
 • Νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου
 • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
 • Δυσπλασία αμφιβληστροειδούς
 • Νόσος του Von Willebrand
 • Πνευμονική υπέρταση

 Οι ανάγκες περιποίησης της ράτσας

 Το τρίχωμα του Κόργκι είναι διπλό, με παχύ υπόστρωμα και ένα μακρύτερο εξωτερικό στρώμα. Μαδάει συνεχώς, με την τριχόπτωση να είναι πιο έντονη τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

 Θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, σκούρο καφέ, μαύρο, τρίχρωμο ή φαιοκίτρινο, συνήθως με λευκά σημάδια.

 Το μήκος του τριχώματος ποικίλλει ανάλογα με το σώμα. Μερικά σκυλάκια έχουν αφράτο τρίχωμα — μακριές τρίχες με πτέρωμα στα αυτιά, το στήθος και τα πόδια. Επίσης, κάποια έχουν αυτό που λέγεται «σέλα νεράιδας», ένα χαρακτηριστικό σημάδι στην πλάτη τους.

 Η περιποίησή τους είναι εύκολη, αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο που έχουν έντονη τριχόπτωση και χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα. Παρ’ όλ’ αυτά, αν το βουρτσίζετε μία με δύο φορές την εβδομάδα, αποτρέπετε τις νεκρές τρίχες από το να πέσουν στα έπιπλα και τα χαλιά σας.

 Επίσης, καλό είναι να τα κάνετε μπάνιο μόνο όσο χρειάζεται, αλλά το χρονικό διάστημα που έχουν έντονη τριχόπτωση, ένα μπανάκι μία φορά το μήνα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης.

 Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αν όχι καθημερινά, για να αφαιρείτε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που περιέχονται σε αυτήν. Συγχρόνως, αποτρέπετε την πρόκληση σοβαρών οδοντικών ασθενειών.

 Τέλος, κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα, εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Αθλητικά και εκπληκτικά γρήγορα, τα Κόργκι εκτράφηκαν για να είναι σκυλιά που εκτελούν κτηνοτροφικές εργασίες και απαιτούν αρκετή άσκηση καθημερινά.

 Ταυτόχρονα, είναι κατάλληλα και για τη διαβίωση σε διαμέρισμα, αρκεί να λαμβάνουν τη σωματική διέγερση που χρειάζονται.

 Με τα κοντά πόδια και τις μακριές πλάτες τους, δε θα πρέπει να πηδάνε ή να ανεβοκατεβαίνουν γρήγορα από τον καναπέ ή οποιοδήποτε άλλο έπιπλο, καθώς μπορεί να υποστούν κατάγματα.

 Παρόλο που το τρίχωμά τους είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και τα πηγαίνουν καλά στα περισσότερα κλίματα, είναι πολύ προσανατολισμένα στους ανθρώπους και δεν πρέπει να μένουν μόνα τους.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, η υιοθεσία μιας τέτοιας ράτσας, όπως και κάθε σκυλάκου, είναι μονόδρομος για την ευημερία τους.

 Όσον αφορά στη συμπεριφορά τους απέναντι στα μικρότερα μέλη της οικογένειας, δηλαδή τα παιδιά, θα λέγαμε πως είναι καλή, αν και μερικές φορές έχουν το συνήθειο να τα δαγκώνουν ελαφρά στις φτέρνες ή τους αστραγάλους.

 Πρόκειται για ένα έμφυτο ένστικτο που ανάγεται στο παρελθόν τους ως σκυλιά φύλαξης κοπαδιών, καθώς στο παρελθόν συνήθιζαν να δαγκώνουν τα πρόβατα ή τα βοοειδή χαμηλά στα πόδια για να τα κατευθύνουν στο μαντρί.

 Όπως και να’χει, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση του σκύλου από κουτάβι μπορεί να τερματίσει οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή και να διαμορφώσει το χαρακτήρα του εκάστοτε σκύλου.

 Αυτό το πανέμορφο σκυλάκι με τα αλεπουδίσια χαρακτηριστικά έχει καταφέρει να γίνει μια δημοφιλής ράτσα, χάρη στα ταλέντα και τις δεξιότητές του. Έχοντας εκτραφεί ως σκύλος φύλαξης κοπαδιών, το Κόργκι ξέρει από πρώτο χέρι τι θα πει εργασία και υπευθυνότητα!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο