Η στείρωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους
Η στείρωση ή αλλιώς ευνουχισμός των αρσενικών σκύλων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων, στη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την τεστοστερόνη, στη διαχείριση της ανεπιθύμητης κοινωνικής συμπεριφοράς, στη μείωση του «μαρκαρίσματος» και στην αντιμετώπιση της υπερσεξουαλικότητας.
Η στείρωση των θηλυκών σκύλων μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας, λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης όγκων του μαστού.
Ωστόσο, η στείρωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Πιστεύεται ότι οι ενεργειακές ανάγκες των ζώων μειώνονται μετά τη στείρωση, ως αποτέλεσμα της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας και των αλλαγών στη διατροφική συμπεριφορά.
Επομένως, εάν δεν τροποποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ταΐζουμε τα κατοικίδιά μας μετά τη στείρωση και δεν καταφύγουμε σε μια τροφή για στειρωμένα σκυλιά, η πρόσληψη θερμίδων θα υπερβεί την ενεργειακή δαπάνη και θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Το βάρος μετράει!
Το να διατηρείτε το κατοικίδιό σας στο ιδανικό του βάρος μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία του.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα κατοικίδια που διατηρούν το ιδανικό βάρος σε όλη τη ζωή τους θα ζήσουν πιο υγιή και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!
Αυτό εξηγείται από το ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς ασθενειών, όπως:
- Διαβήτης
- Βλάβη αρθρώσεων, οστών και συνδέσμων
- Καρδιακά προβλήματα
- Όγκοι
- Ηπατική νόσος
- Αναπνευστικές δυσκολίες
Αφού καθορίσετε πότε πρέπει να γίνει η στείρωση του σκύλου σας, παρακάτω, θα βρείτε 5 κορυφαίες συμβουλές για να διατηρήσετε το φιλαράκι σας σε φόρμα μετά τη στείρωση.
1. Η κατάλληλη ποσότητα τροφής
Η ποσότητα της τροφής για στειρωμένα σκυλιά που πρέπει να λαμβάνει ο τετράποδος φίλος σας καθημερινά βασίζεται στο βάρος του.
Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας βοηθήσει στον υπολογισμό του ιδανικού βάρους του σκύλου σας και της ημερήσιας ποσότητας τροφής που πρέπει να του παρέχετε.
Εάν ο στειρωμένος σκύλος σας έχει ήδη πάρει κιλά και υπολογίζετε τη διατροφή του με βάση το τρέχον βάρος του, θα του δώσετε περισσότερη ποσότητα φαγητού από αυτήν που χρειάζεται και πιθανότατα θα συνεχίσει να παίρνει κιλά.
Από την άλλη πλευρά, εάν ο σκύλος σας είναι λιποβαρής, η σίτιση με βάση το τρέχον βάρος του σημαίνει ότι δε θα πετύχει ποτέ ένα υγιές και φυσιολογικό βάρος.
2. Επιλέξτε μια διατροφή ειδικά σχεδιασμένη για στειρωμένα σκυλιά
Οι τροφές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για στειρωμένα σκυλιά έχουν το επίπεδο θερμίδων προσαρμοσμένο, έτσι ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες, ενώ εξακολουθεί να λαμβάνει μια ικανοποιητική ποσότητα φαγητού στο μπολ του.
Επίσης, μια ξηρά τροφή για στειρωμένα σκυλιά μπορεί να περιέχει ένα συμπλήρωμα που ονομάζεται L-καρνιτίνη, ένα συστατικό που βοηθάει στη καύση του λίπους.
Οι τροφές για στειρωμένα σκυλιά που είναι υψηλότερες σε πρωτεΐνη έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αισθήματος κορεσμού, με αποτέλεσμα να βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αντί να ενθαρρύνουν την αποθήκευση ανεπιθύμητου λίπους.
3. Προσαρμόστε την άσκηση του σκύλου σας
Εάν έχετε περιορισμένο χρόνο, προσαρμόστε την άσκηση του κατοικιδίου σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο που μπορείτε να του αφιερώσετε.
Για παράδειγμα, ο σκύλος σας θα δουλέψει πολύ πιο σκληρά, κυνηγώντας μια μπάλα, από το να περπατάει μαζί σας με λουρί.
4. Μειώστε τις λιχουδιές!
Σε όλους μας αρέσει να προσφέρουμε στα κατοικίδιά μας λιχουδιές, αλλά αν το παρακάνουμε, μπορεί να υπερβούμε την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων που χρειάζονται.
Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε λίγη από τη ξηρά ή την υγρή τροφή για στειρωμένα σκυλιά που λαμβάνει καθημερινά ως λιχουδιά.
5. Προσέξτε το βάρος του
Ζυγίζετε τακτικά το κατοικίδιό σας για να παρακολουθείτε το βάρος του. Παρατηρώντας το βάρος του σκύλου σας, θα εντοπίζετε τυχόν αυξήσεις ή μειώσεις νωρίς, οι οποίες θα σας επιτρέπουν να κάνετε αλλαγές πριν προκύψει μεγαλύτερο πρόβλημα με την υγεία του σκύλου.
Κλείνοντας, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και σε συνεργασία με τον θεράποντα κτηνίατρο του τετράποδου φίλου σας, θα καταφέρετε να το διατηρήσετε στα φυσιολογικά του κιλά και να αποτρέψετε την εμφάνιση επικίνδυνων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Γάτα Σνόουσου: Μια φαντασμαγορική ράτσα για οικογένεια!
- Ρούχα σκύλου: Πώς θα κάνεις σωστές και εγγυημένες αγορές!
- Χάσκι Σιβηρίας: Ένας δουλευταράς σκύλος με καρδιά «διαμάντι»!
- Τσιμπούρια στο σκύλο: Τα 3 πιο επικίνδυνα είδη & η αντιμετώπιση!
- Φροντίδα για γατάκια: Ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες τους;