Γάτα Αβάνας: Μια σπάνια & ξεχωριστή ράτσα!

 Η Havana Brown Cat διακρίνεται για το ασυνήθιστο σχήμα του κεφαλιού της που είναι μακρύτερο σε μήκος από ότι σε πλάτος.

 Χώρα Προέλευσης: Αγγλία

 Μήκος: 30 έως 38 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 3 έως 5 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 15 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Πώς μια καφέ γάτα από τη νοτιοανατολική Ασία, που πιστεύεται ότι προσφέρει προστασία από το κακό, έγινε γνωστή ως «Ελβετική γάτα του βουνού» και πώς στη συνέχεια υιοθέτησε το όνομα Havana Brown Cat;

 Οι πλήρεις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχουν χαθεί στα βάθη του χρόνου, αλλά αυτό που φαίνεται να έχει συμβεί είναι ότι κάποιες καφέ γάτες τύπου Σιάμ από την Ταϊλάνδη εκτέθηκαν στη Βρετανία τη δεκαετία του 1890. Κάπως εκείνη την περίοδο απέκτησαν το ψευδώνυμο «Swiss Mountain Cats».

 Το 1920, η Λέσχη Σιαμαίων γατών της Βρετανίας αποφάσισε ότι οι καστανές γάτες χωρίς μπλε μάτια δεν ήταν πλέον επιθυμητές.

 Συνεπώς, οι εκτροφείς έχασαν το ενδιαφέρον τους, μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν μια ομάδα Βρετανών εκτροφέων έθεσαν στους εαυτούς τους το καθήκον να προσδιορίσουν τη γενετική σύσταση μιας καφέ μονόχρωμης γάτας.

 Ως αποτέλεσμα, από τη διασταύρωση μιας κοντότριχης μαύρης γάτας και μιας γάτας Σιάμ σε χρώμα σοκολατί δημιουργήθηκε ένα αρσενικό γατάκι καφέ χρώματος.

 Τα Russian Blues και τα Burmese γατάκια μπορεί επίσης να έπαιξαν κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη αυτού που έγινε γνωστό ως Havana Brown kitten (του οποίου η μόνη σύνδεση με την Κούβα είναι η υποτιθέμενη ομοιότητα του χρώματός του με αυτό του εκλεκτού πούρου Αβάνας).

 Οι γάτες, που ονομάζονταν επίσης Chestnut Foreign Shorthair, εξήχθησαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950.

 Στη Βρετανία, αυτή η γάτα ονομάζεται πλέον καφέ Ανατολίτικη Κοντότριχη. Στις ΗΠΑ, είναι γνωστή ως Havana Brown και ο τύπος σώματος και κεφαλιού τη διακρίνει από τον Βρετανό ξάδερφό της. Το Cat Fanciers Association αναγνώρισε τη ράτσα το 1964.

 Η Havana Brown είναι μια τόσο σπάνια ράτσα, που απειλείται η γενετική της ποικιλομορφία. Υποστηρίχτηκε από ένα πρόγραμμα διασταυρώσεων που ξεκίνησε το 1998, το οποίο επιτρέπει στις γάτες να εκτρέφονται με μη εγγεγραμμένες μαύρες ή μπλε κοντότριχες γάτες ή με συγκεκριμένες Oriental Shorthairs και σκουρόχρωμες Siamese γάτες.

 Τα γατάκια που παράγονται από αυτές τις διασταυρώσεις μπορούν στη συνέχεια να διασταυρωθούν με την Havana Brown. Εάν φέρουν τα χρώματα της ράτσας, μπορούν να εγγραφούν ως Havana Browns kittens.

 Ο χαρακτήρας της σπάνιας Havana Brown

 Είναι μια εξωστρεφής γάτα με πολύ φιλικό χαρακτήρα. Μια γάτα Αβάνας θα σας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι όλη μέρα.

 Όπως οι περισσότερες γάτες με Σιαμαία καταγωγή, έτσι και η συγκεκριμένη μπορεί να είναι απαιτητική και ομιλητική, αλλά η φωνή της είναι πιο απαλή και η συμπεριφορά της πιο διακριτική.

 Είναι έξυπνη και της αρέσει η πρόκληση των παιχνιδιών με δόλωμα και των παζλ. Όταν το παιχνίδι τελειώνει, η στοργική Havana Brown θα καθίσει με χαρά στην αγκαλιά του αφεντικού της.

 Είναι η Havana Brown μια φιλάσθενη γάτα;

 Γενικά μιλώντας, η εν λόγω ράτσα δεν έχει τη τάση να αρρωσταίνει συχνά και να απελείται από σοβαρά προβλήματα υγείας.

 Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν γατάκια που είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, συνήθως σε νεαρή ηλικία.

 Βέβαια, αν ο κηδεμόνας του ζώου είναι συνεπής με τα ραντεβού στον κτηνίατρο, τον εμβολιασμό και τη καθημερινή του φροντίδα, οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αποτραπεί ή τουλάχιστον να εξαλειφθεί έγκαιρα.

 Τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά της ράτσας

 Το χαρακτηριστικό χρώμα της Havana Brown εκτείνεται ακόμη και στα μουστάκια της. Είναι η μόνη γάτα με πρότυπο ράτσας που περιγράφει το χρώμα για τα μουστάκια: ένα πλούσιο καφέ που συμπληρώνει το χρώμα του τριχώματος.

 Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι τα ζωηρά πράσινα μάτια της σε οβάλ σχήμα.

 Η γάτα Αβάνας διακρίνεται επίσης από το ασυνήθιστο σχήμα του κεφαλιού της, που είναι μακρύτερο σε μήκος από ότι σε πλάτος. Τα μεγάλα αυτιά της έχουν τη τάση να γέρνουν προς τα εμπρός.

 Συνάμα, έχει ένα σφιχτό, μυώδες σώμα που καλύπτεται με μια κοντή, λεία γούνα σε ένα πλούσιο, ζεστό κόκκινο-καφέ χρώμα.

 Τα γατάκια και οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν τιγρέ σημάδια, τα οποία εξαφανίζονται καθώς ωριμάζουν. Το δέρμα της μύτης είναι καφέ με ροζ χρώμα, όπως επίσης και τα μαξιλαράκια των ποδιών της.

 Το κοντό, απαλό τρίχωμα της Havana Brown είναι εύκολο στη φροντίδα, καθώς απαιτεί μόνο ένα γρήγορο εβδομαδιαίο βούρτσισμα. Το μπάνιο είναι σπάνια απαραίτητο.

 Από εκεί και έπειτα, ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες  ράτσες. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και ο έλεγχος των αυτιών είναι μείζωνος σημασίας για τη βέλτιστη υγεία του ζώου.

 Την ίδια στιγμή, η αλλαγή της άμμου και ο καθαρισμός της τουαλέτας διασφαλίζει όχι μόνο την αποτροπή ανάπτυξης μικροβίων και δυσάρεστων οσμών, αλλά τη γενικότερη συμπεριφορά της γάτας μέσα στο σπίτι. 

 Η Havana Brown είναι παιχνιδιάρικο και ευφυές αιλουροειδές που μπορεί να αλληλεπιδράσει με ένα παιδί που της φέρεται όμορφα. Είναι από εκείνες τις γάτες που τις αρέσει να παίζουν και να μαθαίνουν κόλπα.

 Είναι επίσης χαρούμενη όταν συμβιώνει με άλλες γάτες και φιλικά σκυλιά, γιατί και η δική της συμπεριφορά είναι πρόσχαρη και προσιτή.

 Ωστόσο, πριν από τη πρώτη γνωριμία με άλλα κατοικίδια, καλό είναι να κρατήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις και να τους δώσετε τον απαιτύμενο χρόνο, μέχρι να συνηθίσουν το ένα το άλλο.

 Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρόκειται για μια πολύ σπάνια ράτσα, επομένως στην Ελλάδα δεν χαρίζονται γατάκια για υιοθεσία. Εξίσου δύσκολο είναι να την εντοπίσετε και σε κάποιο εκτροφείο με γάτες.

 Παρ’ όλ’ αυτά, αν έχετε ποτέ τη τύχη να έρθετε σε επαφή με μια τέτοια γατούλα, θα ανακαλύψετε αμέσως τα πολύτιμα και μοναδικά στοιχεία του χαρακτήρα της.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο