Νιαούρισμα γάτας: Τι δείχνει για τον συναισθηματικό της κόσμο;

 Όσο γλυκιές κι αν είναι, οι λατρεμένες μας γατούλες δεν έχουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες των σκύλων. Αυτό μας κάνει να μην καταλαβαίνουμε πάντα τι ακριβώς προσπαθούν να μας πουν.

 Εάν, λοιπόν, είστε κι εσείς γατογοείς, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να προσέξετε τη συμπεριφορά της γάτας σας, τον κάθε ήχο που βγάζει και τη γενικότερη στάση του σώματός της.

 Με την πάροδο του χρόνου θα είστε σε θέση να γνωρίζετε καλύτερα την προσωπικότητα και τις συνήθειες της ψιψίνας σας, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνετε τι ακριβώς σκέφτεται.

 Γιατί νιαουρίζει η γάτα μου;

 Θα μάθετε πολλά για τη γάτα σας μόλις καταφέρετε να ερμηνεύσετε σωστά το επικοινωνιακό ρεπερτόριό της και δη, τα νιαουρίσματα.

 Με αυτούς τους ήχους θα σας ενημερώνει για το πότε πεινάει, πότε αποζητάει την στοργή και τα χάδια σας, αλλά και πότε αισθάνεται ανήσυχη ή βιώνει έντονο σωματικό πόνο.

 Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο επικοινωνιακές. Υπάρχουν ράτσες που πολύ απλά κατέχουν εκ φύσεως την επικοινωνιακή ικανότητα, όπως η Abyssinian γάτα και η Σιάμ, ενώ υπάρχουν και άλλες που μαθαίνουν να επικοινωνούν με πολλή κοινωνικοποίηση.

 Αφήστε που γίνονται πιο ομιλητικές όσο μεγαλώνουν ηλικιακά. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται στην εκδήλωση άνοιας ή την επιδείνωση άλλων αισθήσεων, όπως είναι η όραση και η ακοή.

 Το νιαούρισμα της γάτας είναι για όλες τις χρήσεις. Η γούνινη φίλη σας μπορεί να το χρησιμοποιεί ως χαιρετισμό, εντολή, ένσταση ή για να ανακοινώσει κάτι.

 Τα ελαφρά κελαηδίσματα και οι τριγμοί είναι η μέθοδος μιας μητέρας που προσπαθεί να εντοπίσει τα γατάκια της. Αν το κάνει σε εσάς, μάλλον θέλει να την ακολουθήσετε μέχρι το μπολ του φαγητού της!

 Το γουργούρισμα είναι ένα μέγιστο σημάδι ικανοποίησης. Υποδηλώνει πως η μαλλιαρή φιλενάδα σας είναι χαρούμενη. Σπανιότερα, μπορεί να σημαίνει πως είναι ανήσυχη ή άρρωστη και προσπαθεί να καθησυχάσει τον εαυτό της.

 Ένα γκρινιάρικο νιαούρισμα γάτας που μοιάζει με συριγμό σημαίνει πως είναι ενοχλημένη, φοβισμένη, θυμωμένη και προπαντός επιθετική. Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για να την αφήσετε ήσυχη.

 Αν, πάλι, την ακούσετε να έντονο και δυνατό ουρλιαχτό, τότε μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσετε. Η φίλη σας είναι πολύ πιθανό να έχει παγιδευτεί κάπου, να σας ψάχνει ή να πονάει.

 Η γλώσσα του σώματος είναι εξίσου σημαντική

 Μήπως η γατούλα σας τεντώνει την πλάτη της για να συναντήσει το χέρι σας όταν την χαϊδεύετε; Εάν ναι, αυτό σημαίνει πως χαίρεται και απολαμβάνει τα χάδια και την τρυφερότητά σας.

 Εάν, πάλι, φαίνεται να μαζεύει το κορμάκι της με το παραμικρό άγγιγμα, κρατήστε το για κάποια άλλη στιγμή, γιατί δεν ενδιαφέρεται.

 Δώστε ακόμη την προσοχή σας στα ματάκια, τα αυτάκια και τη γενικότερη στάση του σώματος της – όλα αυτά κάτι προσπαθούν να σας πουν. Δείτε μερικά βασικά στοιχεία:

  • Τα αυτάκια που είναι μπροστά δηλώνουν παρατηρητικότητα, ενδιαφέρον ή χαρά, ενώ αν είναι προς τα πίσω και επίπεδα σημαίνουν ενόχληση, ανησυχία ή τρόμο. Αν κουνιούνται πέρα δώθε, κάτι έχει τραβήξει την προσοχή της ψιψίνας.
  • Οι διεσταλμένες κόρες των ματιών είναι σημάδι νευρικότητας ή υποτακτικότητας, αλλά και μιας εν δυνάμει επίθεσης. Βέβαια, ίσως απλά να θέλει να παίξει.
  • Μια ουρά που είναι στραμμένη προς τα πάνω σημαίνει πως βρίσκεται σε επαγρύπνηση ή κάτι έχει κινήσει την περιέργειά της. Αν συνοδεύεται από ένα όρθιο τρίχωμα ή βρίσκεται χωμένη ανάμεσα στα σκέλια, καλό είναι να απομακρυνθείτε. Το ίδιο ισχύει αν δείτε γρήγορες κινήσεις μπρος πίσω.
  • Μια τεντωμένη πλάτη με όρθια γούνα δηλώνει νεύρα και θυμό, ενώ αν συνδυάζεται με γρύλισμα, αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι. Στον αντίποδα, αν είναι χαλαρή και νιαουρίζει, υποδέχεται τα χάδια σας με προσμονή!

 Βέβαια, υπάρχουν ένα σωρό ακόμα κινήσεις που ίσως δεν κατανοείτε. Το χαρακτηριστικό τρίψιμο στα πόδια σας, ας πούμε, τις περισσότερες φορές σημαίνει πως σας αγαπάει. Δεν αποκλείεται όμως απλώς να μαρκάρει την περιοχή της.

 Έχετε δει επίσης την κλασική κίνηση με τα πατουσάκια της που είναι σα να πλάθει κουλουράκια, σωστά; Αυτό το κάνει όταν είναι πραγματικά χαρούμενη και ικανοποιημένη.

 Μήπως έχετε παρατηρήσει στιγμές κατά τις οποίες η γάτα σας μυρίζει κάτι, σηκώνει το κεφάλι της, ανοίγει ελαφρώς το στόμα της και μετακινεί τα χείλη της προς τα πίσω; Μπορεί να μοιάζει σα να μύρισε κάτι πραγματικά άσχημο, αλλά, στη πραγματικότητα, απλώς συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.

 Η συγκεκριμένη λειτουργία αφορά ένα επιπλέον οσφρητικό όργανο που έχουν τα μοναδικά αιλουροειδή μας, το όργανο του Jacobson. Αυτό βρίσκεται στο επάνω μέρος του στόματος και συνδέεται με τη ρινική κοιλότητα.

 Το «κλειδί» για την κατανόηση της διάθεσής της

 Καταλαβαίνουμε πόσο κουραστικό είναι να προσπαθείτε συνεχώς να μαντέψετε πως αισθάνεται η γατούλα σας. Για αυτό έχετε στο νου σας τα εξής:

  • Αν είναι ικανοποιημένη, θα τη δείτε να κάθεται ή να κείτεται ξαπλωμένη, με ματάκια μισόκλειστα, ουρίτσα σχεδόν ακούνητη, αυτάκια προς τα μπροστά και να γουργουρίζει.
  • Αυτιά και ουρά πάνω, μουστάκια μπροστά και ματάκια ανοιχτά σημαίνουν παιχνίδι! Βέβαια, εδώ είναι αναμενόμενο να δείτε ένα σωρό κυνηγετικές συμπεριφορές, όπως το επίμονο κοίταγμα και το περπάτημα χαμηλά στο έδαφος.
  • Αν τα μάτια της είναι ορθάνοιχτα, τα αυτιά της προς τα πίσω και η ουρά κουνιέται σπασμωδικά, μάλλον κάτι την έχει εκνευρίσει. Αν ακούσετε και γρύλισμα ή παρόμοιους ήχους που βγάζει μια γάτα, αφήστε την ήσυχη.
  • Νευρικότητα όμως υποδηλώνουν και τα αυτάκια προς τα πλάγια, τα ορθάνοιχτα μάτια και η ουρά που βρίσκεται ανάμεσα στα σκέλια. Γι’ αυτό, αν φαίνεται πως προσπαθεί να βρει τρύπα να χωθεί, αφήστε την να το κάνει.
  • Μια γάτα που είναι νευριασμένη είναι δύσκολο να μην την καταλάβετε. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι είναι η κυρτή πλάτη, το όρθιο τρίχωμα και το γρύλισμα που παράγει. Το ίδιο κάνει και όταν φοβάται.
  • Σε περίπτωση που βρίσκεται σε θέση άμυνας θα είναι κουλουριασμένη, με τα αυτάκια επίπεδα και κολλητά στο πρόσωπό της, έχοντας την ουρά της για ασπίδα. Μπορεί να νιαουρίζει δυνατά ή ακόμη και να σας γρυλίζει. Αφήστε την να ηρεμήσει.

 Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι πως καμία από τις παραπάνω ενδείξεις ή νιαούρισμα δεν υποδεικνύει κάτι για τη συμπεριφορά της γάτας, τουλάχιστον όχι αν την παρατηρήσετε μεμονωμένα.

 Είναι όλα τους κομμάτι των διάφορων επικοινωνιακών μεθόδων που χρησιμοποιούν οι αγαπημένες μας τετράποδες φιλενάδες, για να εκφράσουν το πως νιώθουν.

 Για την ακρίβεια, θα βρείτε τη γάτα σας να προσπαθεί να σας μιλήσει καθημερινά, απλώς θα το κάνει στη δική της γλώσσα, με τα ποικίλα νιαουρίσματα και τους ήχους που παράγει!

 Εάν κατανοήσετε τι στο καλό προσπαθεί να σας πει, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε ακριβώς τι σκέφτεται. Έτσι, θα μπορέσετε να έρθετε λιγάκι πιο κοντά και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο