Ο σκύλος μου δεν εχει διάθεση: Σκυλίσια κατάθλιψη ή κάτι άλλο;

 Εάν έχετε κι εσείς τη τύχη να είστε σκυλογονείς, τότε γνωρίζετε ήδη πως κάθε σκυλάκος είναι ξεχωριστός και έχει τη δική του προσωπικότητα. Κάποιοι είναι πιο εξωστρεφείς, ενώ άλλοι πιο εσωστρεφείς.

 Τι γίνεται όμως όταν ένας πολύ κοινωνικός και παιχνιδιάρης σκυλάκος ηρεμεί απότομα και φαίνεται να προτιμάει τη μοναξιά του κι όχι την παρέα σας;

 Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και διακριτικούς χειρισμούς. Αυτό δεδομένου πως υπάρχει η πιθανότητα ο σκύλος σας να πάσχει από κατάθλιψη.

 Πάντως, αν μάθετε να διαβάζετε σωστά τα σημάδια, θα μπορέσετε να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας είναι λυπημένος προσωρινά ή εάν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό.

 Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί να κατανοήσετε τις συχνότερες αιτίες που προκαλούν μελαγχολία στους αγαπημένους τετράποδους φίλους σας Έτσι, θα μπορέσετε να τον βοηθήσετε να βρει και πάλι τον εαυτό του!

 Σιγουρευτείτε πως φροντίζετε τις βασικές ανάγκες του

 Φανταστείτε να μπορούσατε να ανταλλάξετε θέσεις με τον σκύλο σας για μία ολόκληρη ημέρα.

 Η μαμά κι ο μπαμπάς φεύγουν για τη δουλειά νωρίς το πρωί και εσείς μένετε ολομόναχοι μέσα στο σαλόνι, να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο για ώρες.

 Δεν έχετε φαγητό στη διάθεσή σας, κανένα παιχνίδι να σας κρατήσει μακριά από τη βαρεμάρα, τίποτα – απλώς κάθεστε και περιμένετε.

 Τότε είναι που συνειδητοποιείτε πως έχει μεσημεριάσει και όπου να ναι θα επιστρέψουν στο σπίτι! Χαίρεστε σαν τρελοί που επιτέλους θα περάσετε λίγο χρόνο μαζί τους, αλλά σας γειώνουν. Βλέπετε, είναι κουρασμένοι από τη δουλειά και δεν έχουν την όρεξή σας.

 Νιώσατε κάποιου είδους δυσαρέσκεια στην σκέψη αυτή και μόνο; Εάν ναι, τότε φανταστείτε πως νιώθει ο σκύλος σας που το ζει όντως και μάλιστα σε καθημερινή βάση!

 Η αλήθεια είναι πως ο αγαπημένος σας τετράποδος φιλαράκος χρειάζεται αρκετό ύπνο, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και πάρα, μα πάρα πολύ σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση, για να παραμένει υγιής και χαρούμενος.

 Επιπλέον, η ράτσα του παίζει τεράστιο ρόλο. Ένα Μπουλντόγκ φερ’ ειπείν μπορεί να είναι ικανοποιημένο με μια καθημερινή βολτίτσα, αλλά ένα Λαμπραντόρ χρειάζεται σίγουρα πολύ περισσότερη άσκηση και παιχνίδι.

 Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε γιατί ο σκύλος σας δεν έχει όρεξη και φαίνεται λυπημένος, κάντε την αυτοκριτική σας. Βελτιώστε την ποιότητα της ζωής του και ελέγξτε εάν τυχόν αλλάζει θετικά και η διάθεσή του.

 Βεβαιωθείτε πως απολαμβάνει την σωματική και πνευματική υγεία του

 Μπορεί το νέο μέλος της οικογένειας σας να μην έχει πάντοτε κέφι κι αυτό να οφείλεται σε κάποια διατροφική έλλειψη ή στην έλλειψη ευχαρίστησης στη ζωή του. Εξίσου πιθανό είναι όμως να μην αισθάνεται όντως καλά και να πάσχει από σκυλίσια κατάθλιψη.

 Η ανορεξία του σκύλου σας για το φαγητό του μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια, έναν τραυματισμό ή μια σκυλίσια κατάθλιψη.

 Γι’ αυτό, θα πρέπει να μπορείτε να ανιχνεύετε τυχόν αλλαγές στην συμπεριφορά του σκύλου σας. Για παράδειγμα, μια αλλαγή στην όρεξή του για φαγητό μπορεί να τον οδηγήσει στην απώλεια βάρους ή στο να βάλει μερικά κιλάκια παραπάνω.

 Την ίδια στιγμή, μάλλον θα έχετε προσέξει πως επιλέγει να κοιμάται όταν λείπετε από το σπίτι ή όταν χαλαρώνετε στον καναπέ σας, δηλαδή σε περιόδους που δεν συμβαίνει κάτι τριγύρω του.

 Αν όμως φαίνεται πως τώρα τελευταία προτιμάει περισσότερο τον ύπνο του και είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την ώρα του παιχνιδιού ή της βόλτας μαζί σας, μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσετε.

 Ακόμα χειρότερα, μήπως έχετε παρατηρήσει πως έχει αρχίσει να κρύβεται συνεχώς, σε βαθμό που αναρωτιέστε αν σας αποφεύγει σκόπιμα; Μάλλον αυτό κάνει και θα πρέπει να θορυβηθείτε.

 Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας και στις καθημερινές του συνήθειες, μην το αφήσετε να περάσει έτσι. Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

 Μπορεί απλώς αυτός να είναι!

 Μπορεί ο σκυλάκος σας να μην έχει την ικανότητα της ανθρώπινης ομιλίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως διαφέρει ριζικά από εσάς τους ίδιους.

 Εξάλλου, είναι κι εκείνος ένα πλάσμα με ένα περίπλοκο πλέγμα συναισθηματικών αποχρώσεων και σκέψεων, όπως ακριβώς κι εσείς.

 Σκεφτείτε τους εαυτούς σας: είστε μονίμως χαρούμενοι και χαμογελαστοί ή υπάρχουν κάποιες στιγμές που είστε λιγάκι ουδέτεροι ή ακόμα και στεναχωρημένοι; Ίσως δεν ξέρετε καν τι σας φταίει!

 Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, καλό είναι να δώσετε και στο κατοικίδιό σας την ίδια κατανόηση που δείχνετε στους εαυτούς σας.  Σε τελική ανάλυση, μπορεί απλώς να είναι ο εαυτός του.

 Δυστυχώς, το τέρας της κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσει μέχρι και στον ψυχισμό των σκύλων. Βέβαια, υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις και μπορεί το δικό σας να αισθάνεται απλώς λιγάκι μελαγχολικό.

 Σε κάθε περίπτωση, ως υπεύθυνοι κηδεμόνες είναι σημαντικό να έχετε τα μάτια σας ορθάνοιχτα. Πάντοτε να προσέχετε τυχόν σημάδια, που δείχνουν πως ο σκύλος σας δεν έχει διάθεση τώρα τελευταία.

 Με το που τα αντιληφθείτε, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Τώρα είναι η στιγμή να σταθείτε στο πλευρό του και να του δείξετε έμπρακτα πόσο πολύ τον αγαπάτε!

 Εάν έχετε οποιαδήποτε ακόμη απορία, μη διστάσετε να μας ενημερώσετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο από κάτω.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο