Γαύγισμα σκύλου: Ποιοι είναι οι λόγοι & πως το σταματάμε;

 Πράγματι, το γαύγισμα και το κλάμα του σκύλου εντάσσονται στο ευρύτερο επικοινωνιακό ρεπερτόριο των τετράποδων φίλων μας.

 Δεν υπάρχει, άλλωστε, κι άλλος τρόπος να μας προειδοποιήσουν όταν έρχεται κάποιος στο σπίτι ή να μας ζητήσουν ευγενικά να ικανοποιήσουμε κάποια ανάγκη τους. Εξάλλου, δεν μιλάνε όπως εμείς!

 Τι γίνεται όμως αν ο σκύλος μας γαυγίζει υπερβολικά ή κλαψουρίζει σαν λύκος και είναι σα να γίνεται σεισμός, ειδικά σε ώρες κοινής ησυχίας;

 Εδώ πέρα καλούμαστε σίγουρα να επέμβουμε. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτήν την συμπεριφορά του σκύλου και ύστερα να δούμε πως μπορούμε να τη διορθώσουμε όταν βγαίνει εκτός φυσιολογικών ορίων.

 Γιατί γαυγίζει συνέχεια ο σκύλος μου;

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που κρύβονται πίσω από το κλάμα ή το γαύγισμα ενός σκύλου. Ας τους δούμε πιο αναλυτικά:

 1. Κτητικότητα

 Οι σκύλοι είναι εδαφικά και κτητικά πλάσματα και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να απορείτε αν δείτε ότι υπερασπίζονται το χώρο τους γαυγίζοντας σε ανθρώπους ή άλλα σκυλιά που τους απειλούν.

 2. Προειδοποίηση

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας γαυγίζει σε κάθε θόρυβο που ακούει, δίχως να καταλαβαίνετε γιατί το κάνει, τότε μάλλον προσπαθεί να σας προειδοποιήσει για κάτι. Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας κι αν τον δείτε σφιγμένο, τότε να είστε σίγουροι πως σας ειδοποιεί για κάτι.

 3. Προσοχή

 Κάποια σκυλάκια έχουν τη τάση να γαυγίζουν όταν θέλουν να σας τραβήξουν την προσοχή. Σκεφτείτε, λοιπόν, μήπως επιβραβεύετε τον δικό σας με χάδια και λιχουδιές κάθε φορά που γαυγίζει, με αποτέλεσμα να τον ενθαρρύνετε να το κάνει ακόμα πιο συχνά.

 4. Χαιρετισμός

 Αν δείτε πως ο σκύλος σας έχει μια χαλαρή στάση σώματος αλλά γαυγίζει μόλις σας βλέπει, ενώ παράλληλα κουνάει ανάλαφρα την ουρά του, είναι επειδή προσπαθεί να σας πει ένα γεια. Πόσο πιο ευγενικός να γίνει ο γλυκούλης;

 5. Εμμονή

 Μήπως ο σκύλος σας γαυγίζει υπερβολικά και επαναλαμβανόμενα σαν σπασμένος δίσκος; Εάν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει αναπτύξει κάποιου είδους εμμονή με αυτήν την συμπεριφορά.

 6. Κοινωνικότητα

 Είναι αρκετά σύνηθες για τα σκυλιά να γαυγίζουν όταν ακούν άλλα σκυλάκια να γαυγίζουν τριγύρω. Νιώθουν, βλέπετε, πως είναι μέλη μιας κοινής αγέλης και πολύ απλά προσπαθούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

 7. Ανησυχία

 Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα. Κάποιες φορές το γαύγισμα του σκύλου αποτελεί ένδειξη ότι αισθάνεται ανήσυχο ή νευρικό μέσα σε μια κατάσταση. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί όταν γαυγίζει επειδή το έχετε δεμένο όταν έρχονται καλεσμένοι στο σπίτι.

 8. Ασθένεια ή τραυματισμός

 Πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε τον σκύλο σας επειδή κλαψουρίζει σαν λύκος όλη την ώρα, θα πρέπει να αποκλείσετε το ενδεχόμενο του να συμβαίνει κάτι κακό με την υγεία του. Ίσως πονάει και προσπαθεί να σας το πει με το κλάμα και το έντονο γαύγισμα.

 9. Άγχος αποχωρισμού

 Κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι σηκώνει όλη τη γειτονιά στο πόδι γαυγίζοντας και μάλιστα σε ώρες κοινής ησυχίας; Εάν ναι, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει αναπτύξει άγχος αποχωρισμού και να μην αντέχει με τίποτα μακριά σας!

 Η σωστή αντιμετώπιση για τα γαυγίσματα των σκύλων

 Αν σας ενδιαφέρει πως θα σταματήσετε το γαύγισμα του σκύλου σας, πρέπει να εντοπίσετε την ακριβή αιτία που κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αναρωτηθείτε τα εξής:

  • Πότε και πού ξεκινάει να γαυγίζει;
  • Ποιος ή τι βρίσκεται απέναντι του;
  • Τι είδους πράγματα πυροδοτούν αυτήν την συμπεριφορά;
  • Για ποιο λόγο γαυγίζει;

 Εάν το κατοικίδιό σας υπερασπίζεται τον χώρο του, μάλλον διαισθάνεται πως κάποιος ή κάτι τον απειλεί. Έτσι, προσπαθεί να προειδοποιήσει την πηγή του κακού πως δεν είναι καλή ιδέα να πλησιάσει περισσότερο.

 Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τον εκπαιδεύσετε κατάλληλα και να τον βοηθήσετε, ώστε να μπορεί να διαχωρίσει τι αποτελεί πραγματική απειλή και τι όχι.

 Προσπαθήστε να συνδέσετε την παρουσία αγνώστων με θετικά πράγματα, όπως είναι το φαγητό και τα χάδια. Εναλλακτικά, εμποδίστε την όραση και την ακοή του, απομονώνοντας τον χώρο σας.

 Μία πολύ χρήσιμη λύση είναι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάθεται και να υπακούει στην εντολή «ήρεμα ή ήσυχα». Αφήστε τον να γαυγίσει 3-4 φορές και ζητήστε του να ησυχάσει. Φωνάξτε τον κοντά σας και δώστε του μια λιχουδιά, μόνο αν υπακούσει στην εντολή και καθίσει κάτω ήρεμος.

 Εάν έχει το κακό συνήθειο να γαυγίζει σε άλλους ανθρώπους ή ζωάκια κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, αποσπάστε του την προσοχή. Έχετε πάντοτε μαζί σας μερικές λαχταριστές λιχουδιές και πρσφέρετέ του τις πριν αρχίσει τα δικά του.

 Ακόμα, είναι πολύ βοηθητικό του να του μάθετε μερικές επιθυμητές συμπεριφορές που θέλετε να κάνει κάθε φορά που έχετε καλεσμένους στο σπίτι, όπως το να του ζητάτε να πηγαίνει στο κρεβάτι του και να του δίνετε ένα παιχνίδι ή ένα κόκκαλο μάσησης. Έτσι, θα ελαττώσει το γαύγισμα και θα κοινωνικοποιηθεί καλύτερα.

 Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι όταν απλώς θέλει να χαιρετήσει τον κόσμο. Κρατήστε τον απασχολημένο ζητώντας του να καθίσει μέχρι να ηρεμήσει και ύστερα αφήστε τον να χαιρετήσει τους καλεσμένους σας.

  Πως σταματάμε το γαύγισμα του σκύλου όμως όταν είναι πολύ απαιτητικός και επικοινωνιακός για να κερδίσει την προσοχή μας;

 Πολύ απλά, δεν του τη δίνετε! Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να επιβραβεύετε το κατοικίδιό σας με λιχουδιές, παιχνίδια και χάδια εάν τυχόν γαυγίζει χωρίς λόγο απλώς και μόνο επειδή θέλει να ασχοληθείτε μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, του δίνετε το οκ να συνεχίσει.

 Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση είναι να τον αγνοήσετε. Αποφύγετε να ασχοληθείτε μαζί του και μην τον κοιτάξετε καν. Μόλις βαρεθεί να γαυγίζει και ηρεμήσει, επιβραβεύστε τον για το πόσο καλό παιδί είναι.

 Μην ξεχνάτε όμως πως ίσως έχει αναπτύξει κάποιου είδους εμμονική συμπεριφορά, ειδικά αν γαυγίζει συνεχόμενα και χωρίς προφανή αιτία. Συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων για να σας βοηθήσει.

 Ποτέ, μα ποτέ μην τιμωρήσετε το σκυλάκι σας απλώς και μόνο επειδή σας μιλάει και δεν τον καταλαβαίνετε. Να είστε πάντοτε υπομονετικοί μαζί του και να σέβεστε τα όριά του, αν θέλετε να κάνει κι εκείνο το ίδιο με τα δικά σας.

 Σε γενικές γραμμές, εάν θέλουμε να κάνουμε τον σκύλο μας να γαυγίζει λιγότερο, τότε θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή.

 Όπως κι αν έχει όμως, δεν είναι ρεαλιστικό εκ μέρους μας να θέλουμε να τον κάνουμε να σταματήσει τελείως το γαύγισμα. Είναι σα να πηγαίνει ενάντια στην ίδια του τη φύση!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο