Αγγλικό Πόιντερ: Ένας αυθεντικός κυνηγός με θαυμάσιο χαρακτήρα

 Το Enlish Pointer εκτρέφεται για αρκετές εκατοντάδες χρόνια, με σκοπό να «σημαδεύει» πουλιά και μικρά θηράματα, όπως κουνέλια. Είναι ένας ευέλικτος σκύλος του αγρού και μια εξαιρετική οικογενειακή ράτσα σκύλου.

 Δυναμικά και διασκεδαστικά, τα Αγγλικά Πόιντερ είναι κατάλληλα για δραστήριους ανθρώπους, που αναζητούν ένα αντίστοιχο κατοικίδιο.

 Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με ένα τέτοιο σκυλί. Για του λόγου το αληθές, το Πόιντερ χρειάζεται άφθονο χώρο για να παίζει και πολλή άσκηση καθημερινά για να εκτονώνει την ενέργειά του.

 Διαφορετικά, θα βρει εναλλακτικούς τρόπους για να διασκεδάσει μόνο του, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα αναπτύξει ανεπιθύμητη συμπεριφορά μέσα στο σπίτι.

 Κατηγορία: Σκύλος άθλησης

 Ύψος: 58 έως 88 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 20 έως 34 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα English Pointer;

 Το Πόιντερ είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από πολλούς ανθρώπους. Από το μακρύ κεφάλι μέχρι τη λεπτή, μυτερή ουρά, ολόκληρο το σώμα του υποδηλώνει το σκοπό για τον οποίο εξαρχής εκτράφηκε: να υποδεικνύει το θήραμα στον κυνηγό.

 Όταν ένα Πόιντερ μυρίζει το θήραμά του, στέκεται ψηλό και ακίνητο, με το ένα πόδι σηκωμένο από το έδαφος, οδηγώντας τον κυνηγό προς τη σωστή κατεύθυνση.

 Πριν από την ανάπτυξη των όπλων, αυτή ήταν μια βασική δεξιότητα των σκύλων. Όταν η σκοποβολή πουλιών έγινε δημοφιλής, το Πόιντερ εξακολουθούσε να είναι χρήσιμο για να τα υποδεικνύει και στη συνέχεια να τα ανακτά.

 Σήμερα, το Pointer είναι γνωστό ως το Cadillac των «bird-dogs», το οποίο βραβεύεται για την ταχύτητα, την ικανότητα να κάθεται όλη μέρα στο χωράφι και να «στέκεται σταθερά στο φτερό και να πυροβολεί», που σημαίνει ότι κρατάει τη θέση του, καθώς τα πουλιά ανεβαίνουν στον ουρανό.

 Από εκεί και πέρα, η αγάπη του για τους ανθρώπους και το κοντό, εύκολο στην περιποίηση τρίχωμά του τον καθιστούν εξαιρετικό υποψήφιο για οικογενειακό σκυλί.

 Γενικά, είναι αρκετά εύρωστα και ενεργητικά σκυλιά, που απολαμβάνουν να παίζουν όλη μέρα με εξίσου δραστήρια παιδιά. Την ίδια στιγμή, η άγρυπνη φύση τους τα κάνει εξαιρετικούς φύλακες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

 Για το Πόιντερ που δεν είναι κανονικός κυνηγετικός σκύλος, η εκπαίδευση και η άφθονη καθημερινή άσκηση θα το βοηθήσουν στο να διοχετεύει την ενέργειά του σε εποικοδομητικά παιχνίδια και να μην καταφεύγει σε ζημιές στο σπίτι ή την αυλή.

 Χάρη στην αθλητική του κληρονομιά, το Pointer τρέχει σκληρά και γρήγορα και είναι ένας εκπληκτικός σύντροφος για έναν δρομέα ή έναν ποδηλάτη. Μάλιστα, η ανταγωνιστική φύση του το καθιστά ένα φυσικό ταλέντο σε αθλήματα σκύλων.

 Ταυτόχρονα, όμως, η φανταχτερή του εμφάνιση και η αγάπη του για προσοχή το κάνουν ένα εξαιρετικό σκυλί επίδειξης.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στα Πόιντερ!

 • Είναι πολύ δραστήρια και απαιτούν έντονη άσκηση καθημερινά. Εάν δεν έχετε το χρόνο ή την ενέργεια να ασκείτε το σκυλί σας τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα, τότε δεν είναι η κατάλληλη ράτσα για εσάς.
 • Τα Πόιντερ μπορεί να γίνουν πολύ καταστροφικά όταν βαριούνται ή όταν δεν ασκούνται αρκετά, ειδικά όταν είναι κουτάβια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μάσημα, σκάψιμο και πολλές άλλες αρνητικές συμπεριφορές.
 • Είναι υπέροχα οικογενειακά σκυλιά που ευδοκιμούν όταν περνούν χρόνο με τους ανθρώπους τους. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να ζουν σε εξωτερικούς χώρους, αλλά να απολαμβάνουν τις ίδιες ανέσεις με την οικογένειά τους.
 • Αν και έχουν πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά, ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί τους, δεν είναι τα καλύτερα κατοικίδια για ένα σπίτι με νήπια. Μπορεί να είναι αχαλίνωτα ως κουτάβια και άθελά τους να βλάψουν τα παιδάκια.
 • Δεν είναι κατάλληλα για πολυκατοικίες. Αντιθέτως, ταιριάζουν καλύτερα σε σπίτια με μια μεγάλη περιφραγμένη αυλή, όπου μπορούν να ξοδεύουν ανενόχλητα μέρος της ενέργειάς τους.
 • Γενικά, τα πηγαίνουν καλά με άλλους σκύλους και κατοικίδια, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει μαζί τους. Εξαίρεση φυσικά αποτελούν τα πουλιά, καθώς έχουν εκτραφεί να τα κυνηγάνε και όχι να συμβιώνουν μαζί τους.
 • Δεν είναι καλή επιλογή για αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων ή για άτομα που δεν είναι αρκετά δυναμικά για να τα χειριστούν και να τους προσφέρουν την άσκηση που χρειάζονται.
 • Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη με αυτή τη ράτσα, γιατί έχει τη δική της θέληση.
 • Μαδάει μέτρια και απαιτεί ελάχιστη περιποίηση.

 Η ιστορία του English Pointer

 Το Pointer ήταν ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει οποιαδήποτε ράτσα κυνηγετικού σκύλου που υποδείκνυε στον κυνηγό το θήραμά της.

 Πιστεύεται ότι τέτοιου τύπου σκυλιά προέρχονται από την Ισπανία, αν και, όπως οι περισσότερες ράτσες σκύλων, η ιστορία τους είναι κάπως θολή.

 Λέγεται ότι αυτά τα σκυλιά ήταν γνωστά στην Αγγλία ήδη από το 1650.

 Φημολογείται επίσης ότι Άγγλοι αξιωματικοί πήραν μερικά Ισπανικά Πόιντερ από την Ολλανδία – η οποία τότε ήταν υπό ισπανικό έλεγχο – το 1713, μετά τη συμμετοχή στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

 Τα Ισπανικά Πόιντερ ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος, βαρύτερα και πιο αργά από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα.

 Ωστόσο, το δυνατό τους σημείο ήταν το ένστικτο επίδειξης του θηράματος και χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν αυτό το χαρακτηριστικό στους Βρετανικούς σκύλους.

 Η εμφάνιση του σύγχρονου Πόιντερ αναπτύχθηκε στην Αγγλία, πιθανότατα μέσω διασταυρώσεων με το Foxhound, το Greyhound και το Bloodhound.

 Αργότερα, διασταυρώθηκαν με διάφορους τύπους Σέτερ σκύλων, για να βελτιώσουν το ταμπεραμέντο τους, το οποίο εκείνη την εποχή θεωρείτο άγριο για τη ράτσα.

 Τελικά, οι εκτροφείς δημιούργησαν τον ιδανικό κυνηγετικό σκύλο που έγινε αγαπημένος πολλών από τους αριστοκράτες της Αγγλίας.

 Δύο από τα πιο διάσημα Αγγλικά Πόιντερ ήταν ο Πλούτωνας και ο Juno, που ανήκαν στο συνταγματάρχη Thornton.

 Είναι πολύ πιθανό το Πόιντερ να έφτασε στην Αμερική με πρώιμους αποίκους, αλλά η παρουσία του δεν τεκμηριώθηκε πραγματικά μέχρι την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου.

 Το Sensation, ένα όμορφο Πόιντερ με χρώμα λεμονί και λευκό που εισήχθη το 1876 στην Αμερική από την Αγγλία, είναι το έμβλημα του Westminster Kennel Club, το οποίο ιδρύθηκε το 1877.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε το English Pointer το 1879 και το 1938 ιδρύθηκε ένας σύλλογος αποκλειστικά για τη ράτσα.

 Σήμερα, το Pointer είναι ένας όμορφος, αλλά ασυνήθιστος σκύλος, καταλαμβάνοντας την 103η θέση μεταξύ των φυλών που έχουν καταχωριστεί από τον Κυνολογικό Όμιλο της Αμερικής.

 Ο χαρακτήρας του Αγγλικού Πόιντερ

 Αφοσιωμένο και ισορροπημένο, το Πόιντερ είναι πολύ συμπαθητικός χαρακτήρας. Έχει ανταγωνιστικό πνεύμα και ανεξάρτητη προσωπικότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι διασκεδαστικό και άτακτο σκυλί.

 Εκτός από όλα αυτά, είναι εξαιρετικός φύλακας, προστατεύει την περιουσία του και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν υποπέσει στην αντίληψή του κάτι ασυνήθιστο και απροσδόκητο.

 Στον αγωνιστικό χώρο, είναι σκληροτράχηλο και θαρραλέο. Χρειάζεται όμως πρώιμη κοινωνικοποίηση, ώστε να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, που να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής και τις απαιτήσεις της ανθρώπινης αγέλης του.

 Γενικά, λειτουργεί καλά με τους ανθρώπους, αλλά λόγω της κυνηγετικής του κληρονομιάς, μπορεί να γίνει πολύ ανεξάρτητο.

 Σε κάθε περίπτωση, το αφεντικό του πρέπει να το εκπαιδεύει πάντα με ευγένεια και συνέπεια, χρησιμοποιώντας θετικές μεθόδους, που περιλαμβάνουν ανταμοιβές φαγητού και επαίνους.

 Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι εκπαιδευτικές συνεδρίες του πρέπει να είναι πάντα ενδιαφέρουσες.

 Το Pointer είναι ένας δραστήριος σκύλος που χρειάζεται μία έως δύο ώρες πνευματικής και σωματικής άσκησης καθημερινά.

 Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η ράτσα είναι πολύ έξυπνη. Το να αφήνετε ένα Πόιντερ μόνο του για μεγάλες χρονικές περιόδους, χωρίς την κατάλληλη διέγερση ή άσκηση, είναι μια «συνταγή» καταστροφής.

 Η εκπαίδευση με crate σκύλου είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για την πρόληψη της καταστροφικής συμπεριφοράς και των ατυχημάτων κατά την εκπαίδευση του κουταβιού για τουαλέτα, αλλά δε θα λειτουργήσει χωρίς τη συνοδεία σωματικής άσκησης και πνευματικής διέγερσης.

 Μπορεί να είναι κάπως αργό στην εκπαίδευση, αλλά με υπομονή και συνέπεια θα ανταμειφθείτε. Όταν λαμβάνει την άσκηση και την πνευματική διέγερση που χρειάζεται, είναι ένας ήσυχος σύντροφος στο σπίτι, που θα χαρεί να μοιραστεί τον καναπέ μαζί σας.

 Το προφίλ της υγείας του

 Μολονότι θεωρείται ένας υγιής σκύλος, υπάρχουν κάποιες παθήσεις που συνδέονται γονιδιακά με τη ράτσα και οι οποίες είναι οι εξής:

 • Δυσπλασία ισχίου
 • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
 • Επιληψία
 • Αλλεργίες
 • Νευροτροφική οστεοπάθεια
 • Εντρόπιο
 • Καταρράκτης
 • Cherry eye
 • Χονδροδυσπλασία
 • Νόσος του Addison
 • Δεμοδήκωση

 Η περιποίηση ενός Πόιντερ

 Το Pointer έχει ένα εντυπωσιακό τρίχωμα σε διάφορα χρώματα, όπως σκούρο καφέ, μαύρο, πορτοκαλί ή λεμονί, με ή χωρίς λευκό. Μερικά σκυλιά έχουν ελαφριές ή έντονες κηλίδες στις λευκές περιοχές του τριχώματός τους.

 Τα σκουρόχρωμα Πόιντερ έχουν μαύρη ή καφέ μύτη, ενώ τα ανοιχτόχρωμα έχουν ανοιχτόχρωμη μύτη.

 Υπάρχουν επίσης και τρίχρωμα Πόιντερ (λευκό, μαζί με άλλα δύο χρώματα), αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένα. 

 Το τρίχωμά τους είναι κοντό, λείο και λαμπερό. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σχολαστικό βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα και ένα καθάρισμα με υγρό πανί. Μπάνιο δεν πρέπει να κάνει περισσότερες από τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο.

 Μαδάει πολύ ελαφρά, αλλά με το τακτικό βούρτσισμα θα κρατήσετε τις νεκρές τρίχες μακριά από τα ρούχα και τα έπιπλά σας.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Αυτά τα σκυλιά απολαμβάνουν την υπέροχη ύπαιθρο και την ανθώπινη συντροφιά. Δε θέλουν να μένουν έξω μόνα τους και επιζητούν τις ίδιες ανέσεις με την οικογένειά τους.

 Τα πηγαίνουν καλά σε σπίτια με πολυάσχολους ανθρώπους που έχουν σαν χόμπι την πεζοπορία, το κάμπινγκ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

 Χρειάζονται επίσης μια μεγάλη περιφραγμένη αυλή, όπου μπορούν να τρέχουν ελεύθερα. Τα Πόιντερ εκτρέφονται για να ακολουθούν τη μύτη τους και να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, επομένως, δεν πρέπει να περιορίζονται στα στενά όρια ενός σαλονιού.

 Όταν τους δίνεται η άσκηση και η εκπαίδευση που χρειάζονται, είναι ήσυχα και ευγενικά σκυλιά.

 Γενικά, είναι δραστήρια και έξυπνα πλάσματα, που χρειάζονται καθημερινή άσκηση και τόνωση.

 Αναπτύχθηκαν εξ ολοκλήρου για το κυνήγι πουλιών και μικρών θηραμάτων και μπορούν να εργάζονται όλη μέρα, επομένως, οι ανάγκες τους για άσκηση δεν αλλάζουν μόνο και μόνο επειδή είναι και κατοικίδια.

 Αν έχετε Αγγλικό Πόιντερ, δίνετέ του τουλάχιστον μία ώρα άσκησης την ημέρα και περισσότερο αν είναι δυνατόν. Μια έντονη βόλτα από μόνη της δεν αρκεί.

 Ένα κουτάβι Pointer εξακολουθεί να μεγαλώνει και δεν χρειάζεται τη σκληρή άσκηση που μπορεί να κάνει ένας ενήλικας.

 Αφήστε το να παίζει και να κοιμάται σύμφωνα με το πρόγραμμά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή του, σε ηλικία περίπου 18 μηνών, περιορίστε τα άλματά του.

 Το άλμα και το τρέξιμο των κουταβιών σε σκληρές επιφάνειες μπορεί να πιέσει τις αρθρώσεις τους και να προκαλέσει ορθοπεδικά προβλήματα.

 Μπορεί να μην ακούσετε ότι χαρίζονται εύκολα κουτάβια της ράτσας εδώ στην Ελλάδα, αλλά το Αγγλικό Πόιντερ είναι εξαιρετικό κατοικίδιο. Άλλωστε, δεν είναι για όλους.

 Άψογος κυνηγός, πανέξυπνος και με ανταγωνιστικό χαρακτήρα, αυτός ο σκύλος βάζει σε όλους τα γυαλιά και δεν υπολογίζει τίποτα, όταν καλείται να φέρει κάτι εις πέρας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο