Μία από τις πιο ευγενικές και καλοσυνάτες πράξεις που μπορείτε να κάνετε είναι η υιοθεσία ενός κουταβιού ή ενός ενήλικου σκύλου και να του χαρίσετε ένα μόνιμο και ζεστό σπιτάκι, παρέχοντας του τη ζωή που του αξίζει.
Αλήθεια, γνωρίζατε πως υπάρχουν 4.000.000 σκυλιά για υιοθεσία εδώ στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και κουτάβια; Φανταστείτε, λοιπόν, τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα εγκαταλελειμμένα ζωάκια μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν σε περίφημα κατοικίδια. Μπορούν να είναι εξαιρετικά πιστά, τρυφερά, ενώ έχουν ένα σωρό τρόπους να σας δείξουν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους.
Την ίδια στιγμή, όμως, κουβαλούν και το βαρύ φορτίο της εγκατάλειψης. Η αλλαγή αφεντικού σε έναν σκύλο είναι πιθανό να του δημιουργήσει κάποια μικρά θεματάκια, που ίσως αποτελέσουν πρόκληση για ορισμένους από εσάς.
Μαζί του θα χρειαστεί να δείξετε την αμέριστη κατανόηση και υπομονή σας, γιατί έχει περάσει πολλά. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικότερα τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένετε από την υιοθεσία του σκύλου και τη συμβίωση μαζί του.
Διασωθέντα σκυλάκια και αλλαγή περιβάλλοντος
Σε μία πρώτη φάση, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως οι σκύλοι είναι πλάσματα που αγαπούν την συνήθεια.
Η αλλαγή είναι αρκετή για να τους προκαλέσει έντονο άγχος. Επομένως, φανταστείτε πόσο χειρότερη είναι για όσους την έχουν συνδυάσει με τον κίνδυνο ή την εγκατάλειψη.
Σκυλάκια που έχουν βιώσει την εγκατάλειψη, έχουν ζήσει για μήνες, αν όχι για χρόνια ολόκληρα, σε ασταθή περιβάλλοντα, όπου οι καταστάσεις μεταβάλλονταν συνεχώς. Σκεφτείτε, λοιπόν, πως είναι όταν χαρίζονται για υιοθεσία και καλούνται να μπουν για πρώτη φορά σε ένα σπίτι.
Κι ενώ στα μάτια σας το καταφύγιο μπορεί να φαίνεται λιγάκι ξένο και αφιλόξενο, για εκείνα είναι το μοναδικό σπίτι που γνώρισαν ποτέ στην ζωή τους.
Κι αν απορείτε πως συνδέονται όλα αυτά, σκεφτείτε το εξής: Εσείς πως αντιδράτε στην αλλαγή;
Κάποιοι άνθρωποι απομακρύνονται από την κατάσταση και συλλογίζονται κάθε πιθανό ενδεχόμενο, προτού καταλήξουν σε μια τελική απόφαση. Άλλοι, αποσύρονται τελείως για να μην αισθάνονται ευάλωτοι.
Το λιγότερο, λοιπόν, που θα πρέπει να περιμένετε από ένα αδεσποτάκι που μπαίνει για πρώτη φορά σε ένα ζεστό σπίτι είναι η παρατεταμένη περίοδος προσαρμογής του.
Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιθανό αυτό το διάστημα να επεκτείνεται σε ολόκληρη τη ζωή του.
Όσο κι αν το αγαπάτε, εκείνο πάντοτε θα φοβάται τις αλλαγές, όπως είναι μια μετακόμιση, ένας χωρισμός ή ακόμα και διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως είναι τα ταξίδια.
Ανακαλύψτε: Αδέσποτα ζώα: Πώς θα βρεις άμεσα τον ιδιοκτήτη!
Η περίοδος προσαρμογής είναι μόνο η αρχή
Η καλύτερη ιδέα είναι να φέρετε το νέο σας σκυλάκι στο σπίτι για μια προσωρινή επίσκεψη, προτού το βάλετε να μείνει εκεί μέσα μια και καλή.
Κάτι τέτοιο του επιτρέπει να εξοικειωθεί σταδιακά με το χώρο και τα αντικείμενα. Γνωρίζετε, άλλωστε, πόσο σημαντικό είναι να συνηθίσει τις διάφορες μυρωδιές, ειδικά αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι ή ζωάκια τριγύρω.
Μόλις το φέρετε στο σπίτι μια και καλή, ξεκινάει η περίοδος προσαρμογής. Να είστε προετοιμασμένοι, γιατί αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετά.
Αυτό εξαρτάται από το πόσο ευπροσάρμοστο είναι το ίδιο το ζωντανό. Ορισμένα κουτάβια που χαρίζονται για υιοθεσία, ας πούμε, χρειάζονται μερικές ώρες για να εξοικειωθούν με έναν χώρο.
Άλλα χρειάζονται ημέρες ή και εβδομάδες ολόκληρες για να νιώσουν ασφαλή και άνετα στο νέο τους σπίτι. Για παράδειγμα, μπορεί να κλαίει το κουτάβι όλο το βράδυ. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο σε σκυλάκια που έχουν κακοποιηθεί στο παρελθόν.
Τι ακριβώς όμως θα πρέπει να αναμένετε από την συμπεριφορά του σε αυτό το τόσο κρίσιμο στάδιο της προσαρμογής;
- Εμφανές αίσθημα ντροπής που εκδηλώνεται με αλλόκοτη συμπεριφορά ή κρύψιμο.
- Υπερβολικό ή ανεξήγητο γαύγισμα.
- Μαρκάρισμα της περιοχής ή πισωγυρίσματα κατά την εκπαίδευση.
- Κτητικότητα για τους ανθρώπους ή τα αντικείμενα.
- Επιθετικότητα στη θέα του λουριού ή άλλων σκυλιών.
- Αποφυγή ή νευρικότητα γύρω σε αγνώστους.
Το καλό της υπόθεσης είναι πως δεν είναι απαραίτητο πως θα συμβεί κάτι από όλα αυτά! Μπορεί να σταθείτε τυχεροί και το σκυλάκι σας να αισθάνεται απλώς χαρά και ευγνωμοσύνη για το ζεστό σπιτάκι που του προσφέρετε.
Η προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας
Οι προετοιμασίες που κάνετε πριν φέρετε σπίτι το αδεσποτάκι σας μοιάζουν με εκείνες πριν τον ερχομό του νέου σας κουταβιού – μόνο που εδώ δεν χωρούν περιθώρια ελλιπούς οργάνωσης.
Επί της ουσίας, θα πρέπει να έχετε ήδη συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα πράγματα για τους σκύλους πριν την υιοθεσία και τις προμήθειες που θα χρειαστεί ο δικός σας για να νιώθει άνετα στο νέο και παντοτινό του σπίτι.
Ακόμα, είναι επιτακτική η ανάγκη να είστε βέβαιοι πως το σπίτι σας είναι απόλυτα ασφαλές για ένα σκυλί.
Από εκεί και πέρα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τα πράγματα του σε ένα δωμάτιο του σπιτιού που καθαρίζεται εύκολα, όπως η κουζίνα. Αυτή θα είναι το καταφύγιο του μέχρι να προσαρμοστεί.
Απλώς φανταστείτε πως φέρνετε σπίτι το νέο σας κουταβάκι. Οι πρώτες ημέρες προσαρμογής, η σταδιακή γνωριμία του σε νέα πρόσωπα και ζωάκια και η διατήρηση της ηρεμίας παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Ίσως είναι καλή ιδέα να μη λείψετε για πολύ από κοντά του τον πρώτο καιρό. Έτσι, θα αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και θα μάθει πως ήρθε για να μείνει.
Το σημαντικότερο όλων είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ζητήστε του να σας επισκεφτεί κατ’ οίκον τις πρώτες 1-3 μέρες, ώστε να δείτε την κατάσταση της υγείας του.
Γενικά, να θυμάστε το ρητό που λέει πως κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, ισχύει για τα περισσότερα σε αυτή τη ζωή.
Από εκεί και πέρα όμως, μην ξεχνάτε πως το καινούριο μέλος της οικογένειας έχει κι αυτό τα όρια και τα προσωπικά του βιώματα. Φροντίστε να μην τα καταπατάτε με το να το πιέζετε να ανοιχτεί περισσότερο από όσο μπορεί – κάνει ήδη ό,τι καλύτερο μπορεί!
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά καθαρόαιμα ή μη κουτάβια και σκυλιά για υιοθεσία, τόσο σε καταφύγια αδέσποτων ζώων, όσο και σε ιδιώτες. Όσο δύσκολη κι αν είναι η αρχή, σε περίπτωση που ο τρόπος ζωής σας ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σκύλου, δεν έχετε να φοβάστε αυτό το νέο βήμα στη ζωή σας.
Με την κατάλληλη φροντίδα του σκύλου και σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας, θα καταφέρετε να επουλώσετε τις πληγές του και να το κάνετε να αισθανθεί ένα ισότιμο μέλος της οικογένειάς σας.
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Γάτα Τονκινέζα: Γιατί θεωρείται μία αληθινή και πιστή φίλη;
- Μικρόσωμες ράτσες σκύλων: Βρες το σκυλάκι που σου ταιριάζει!
- Σκύλος στο αυτοκίνητο: 10 πολύτιμες συμβουλές για το ταξίδι σας!
- Πετ σοπ: 5 πολύτιμες συμβουλές για ασφαλείς & σωστές αγορές!
- Γάτα Αγκύρας: Τα χαρακτηριστικά αυτής της επιδέξιας ράτσας!