Barf: Γιατί προτιμάται ιδιαιτέρως η ωμή τροφή για σκύλους;

 Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι σκυλογονείς προτιμούν να αφήσουν πίσω τους τη ξηρά τροφή και να περάσουν σε μια ωμή τροφή για σκύλους, υποστηρίζοντας τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό των τετράποδων φίλων μας.

 Η δίαιτα BARF, όπως είναι γνωστή και στο ευρύ κοινό, ουσιαστικά περιλαμβάνει όλα εκείνα τα τρόφιμα τα οποία θα έτρωγε φυσιολογικά ένας σκύλος αν ζούσε στην άγρια φύση.

 Βασίζεται δηλαδή σε γεύματα που παρασκευάζονται στο σπίτι και περιλαμβάνουν μια ποικιλία από φρέσκα συστατικά, όπως είναι το αμαγείρευτο κρέας με τους μεις και τους οργανικούς ιστούς, τα κόκαλα, αλλά και διάφορα φρούτα και λαχανικά.

 Στα αγγλικά ονομάζεται και Bones and Raw Foods ή Biologically Appropriate Raw Foods και συνίσταται είτε στην αγορά γευμάτων από το εμπόριο, είτε στην σπιτική παρασκευή τους.

 Όλο το σκεπτικό της Barf τροφής στηρίζεται στο γεγονός πως τα σκυλιά είναι κυρίως σαρκοφάγα ζώα. Κάπως έτσι, λοιπόν, η δίαιτά τους θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό κρέατος και τροφίμων ζωικής προέλευσης, παρά λαχανικών και φρούτων.

 Γιατί οι σκυλογονείς προτιμούν την ωμή διατροφή;

 Η θεωρία που βρίσκεται πίσω από την ωμοφαγία υποστηρίζει πως οι σκύλοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ωμού φαγητού σε όλη τη διάρκεια του ένδοξου παρελθόντος τους, τουλάχιστον συγκριτικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου.

 Την ίδια στιγμή, οι ένθερμοι υποστηρικτές της μιλούν για όλα εκείνα τα οφέλη που απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τους και το πέρασμα στην ωμοφαγία.

 Μάλιστα, φαίνεται πως, πράγματι, η γενικότερη κατάσταση της υγείας, αλλά και της ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν βελτιώνονται αισθητά.

 Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας BARF;

 Η αλήθεια είναι πως τα σχετικά οφέλη είναι αρκετά και φαίνονται να επηρεάζουν θετικά ένα σωρό παράγοντες της γενικότερης υγείας ενός σκύλου, από την διευκόλυνση της πέψης και την καλή υγεία των δοντιών, μέχρι και την αποτροπή ασθενειών.

 Ευκολότερη χώνεψη

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, οι ωμές τροφές μπορούν να χωνευτούν καλύτερα από το πεπτικό σύστημα ενός σκύλου, τουλάχιστον συγκριτικά με την επεξεργασμένη σκυλοτροφή.

 Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κατά την επεξεργασία αφαιρούνται πολλά πολύτιμα συστατικά των τροφίμων από το τελικό προϊόν, μερικά από τα οποία λειτουργούν ευεργετικά και για το ευαίσθητο γαστρεντερικό του σύστημα.

 Έλεγχος του σωματικού βάρους

 Τα πρόσθετα συστατικά που εισάγονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά σακχάρων και υδατανθράκων που έχουν οι τροφές.

 Αυτό σημαίνει πως μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 Με την κατανάλωση ωμής τροφής ή αλλιώς Barf, το ζωάκι σας παίρνει περισσότερες πρωτεΐνες, με λιγότερα σάκχαρα και υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει. Διαλέξετε, λοιπόν, σωστά.

 Καλύτερα κόπρανα

 Όταν μια τροφή απορροφάται καλύτερα από έναν οργανισμό, τότε αυτός αναμένεται να έχει πιο υγιή και μικρά κόπρανα. Αυτά με τη σειρά τους θα μυρίζουν λιγότερο άσχημα και έντονα.

 Αυξημένα επίπεδα ενέργειας

 Είναι φυσιολογικό ο σκύλος σας να έχει αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας και ενέργειας μόλις αρχίσει να ακολουθεί τη δίαιτα BARF. Αυτό οφείλεται στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του, κάτι που του προσφέρει φυσικά η ωμοφαγία.

 Αποτροπή των ασθενειών

 Ένα ομαλό πέρασμα σε μια ωμή διατροφή, είναι φυσικό κι επόμενο να προασπίσει ακόμα περισσότερο την υγεία του σκύλου σας απέναντι σε ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης και η παγκρεατίτιδα.

 Άλλα οφέλη που αναφέρουν οι υποστηρικτές της δίαιτας Barf είναι η βελτίωση της καλής στοματικής υγιεινής, το λαμπερό και υγιές τρίχωμα, η ελάττωση των εμφανίσεων αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά και το ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για την ωμοφαγία;

 Εάν σκοπεύετε να αλλάξετε τη διατροφή του κατοικιδίου σας και να περάσετε σε μια ωμή τροφή για σκύλους, τότε θα πρέπει να το κάνετε με τον κατάλληλο τρόπο.

 Γενικότερα, οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε σχετικά κάποιον επαγγελματία διατροφολόγο ή τον κτηνίατρό σας.

 Από εκεί και πέρα, καλείστε να βεβαιωθείτε πως η δίαιτα του σκύλου σας είναι πλήρως ισορροπημένη σε ό,τι αφορά στα θρεπτικά συστατικά και τα ιχνοστοιχεία της.

 Γι’ αυτό, είτε αγοράζετε έτοιμα γεύματα, είτε σκοπεύετε να τα παρασκευάζετε οι ίδιοι, θα πρέπει να φροντίζετε πάντοτε για την ισορροπία των θρεπτικών ουσιών.

 Μην παραλείπετε τροφικές ομάδες, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, τα λαχανικά και διάφορα συμπληρώματα με Ωμέγα-3 λιπαρά.

 Συνδυαστικά με το κρέας, είναι αυτά που καλύπτουν απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.

 Λάβετε όμως υπόψη σας και τον παράγοντα της ποικιλίας. Προσφέροντάς του διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών, θα τον κρατήσετε υγιή, χαρούμενο, αλλά και ανυπόμονο για το επόμενο γεύμα του!

 Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε όλα εκείνα τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο ωμό κρέας: Salmonella, E. Coli, Listeria και Campylobacter. Μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για το σκύλο σας.

 Όπως γίνεται αντιληπτό, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες σε ό,τι αφορά την προμήθεια, την επεξεργασία, την φύλαξη, αλλά και το σερβίρισμα των γευμάτων. Αναλυτικότερα:

  • Αποθηκεύετε τα ωμά τρόφιμα σε αεροστεγείς και καλά κλεισμένες συσκευασίες μέσα στο ψυγείο σας.
  • Κρατάτε τα πάντοτε μακριά από τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Φροντίστε για τη σωστή θερμοκρασία συντήρησης και ψύξης, αλλά ποτέ μην τα κρατάτε για περισσότερες από 2 με 3 μέρες.
  • Συνιστάται να τα σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αν όμως παραμείνουν πολλή ώρα εκτός ψυγείου και δίχως να καταναλωθούν, πρέπει να τα πετάξετε.
  • Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και αμέσως μετά το μαγείρεμα και την επεξεργία τους.
  • Καθαρίζετε πάντοτε προσεκτικά όλα τα μαγειρικά σκεύη και τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε. Δεν θέλετε να μετατραπεί η κουζίνα σας σε μια εστία μικροβίων.

 Ομολογουμένως, η συγκεκριμένη διατροφή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της για τον τετράποδο φίλο σας. Είναι στο χέρι σας, λοιπόν, να αποφασίσετε εάν θα την ακολουθήσετε ή όχι.

 Πάνω από όλα όμως, και πριν λάβετε την τελική σας απόφαση, θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά αν θα επιλέξετε barf ή ξηρά τροφή για το μπαγασάκο σας. Φροντίστε, λοιπόν, να ερευνήσετε και τις δύο πλευρές του θέματος και να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας.

 Σε τελική ανάλυση, μην ξεχνάτε πως εκείνος ή εκείνη είναι ο βασικός σύμμαχος που έχετε στην προάσπιση της υγείας του αγαπημένου σας σκύλου!

 Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία σχετικά με τη διατροφή των σκύλων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο